Apelacioni sud Bahreina podržao presude

Među optuženima je i Abdulhadi al-Khawaja, koji je 110 dana štrajkovao glađu (EPA)

Apelacioni sud u Bahreinu podržao je u utorak presude izrečene protiv 20 aktivista i članova opozicije za navodno planiranje promjene režima.

Među presudama, koje je prvobitno izrekao vojni sud nakon prošlogodišnjeg sloma prodemokratskih demonstracija, nalazi se i osam doživotnih robija.

Optuženi, od kojih je sedmerici suđeno u odsustvu, planiraju podnijeti žalbu.

Među optuženima je i Abdulhadi al-Khawaja, koji je 110 dana štrajkovao glađu, protestirajući zbog hapšenja.

Muhammed al-Tajir, advokat za ljudska prava, izjavio je za Al Jazeeru: “Šokirani smo ovom odlukom. Sudija je odbio žalbu.”

Međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava zahtijevale su oslobođenje uhapšenih, ističući da vlasti tokom procesa nisu iznijele nikakve dokaze da su aktivisti koristili ili zastupali nasilje tokom protesta protiv kralja Hamada.

Najmanje 60 osoba je ubijeno od izbijanja protesta u februaru 2011. godine, tokom kojih su demonstranti zahtijevali veću demokratiju i okončanje diskriminacije kojoj suniti izlažu šiite.

Kralj je pokušao ispuniti neke od zahtjeva demonstranata objavljujući ustavne reforme, ali opozicija i aktivisti pokreta za zaštitu ljudskih prava navode da su to prazna obećanja, te da se nastavlja obračun protiv disidenata.

Izvor: Al Jazeera i agencije