Andaluzija traži od Madrida milijardu eura

Madrid je ranije uspostavio fond vrijedan 18 milijardi eura, namijenjen za pomoć svojih 17 regiona (Reuters)

Španski region Andaluzija zatražio je od centralne Vlade u Madridu finansijsku pomoć.

Višerangirani političar iz regiona Susana Dijaz rekla je da je Andaluzija od Madrida zatražila pomoć u iznosu od milijardu eura.

Valensija, Mursija i Katalonija su to učinile nešto ranije.

Tokom prošle sedmice Valensija je saopćila da će zatražiti pomoć u iznosu od 4,5 milijardi eura, Katalonija je zatražila pet milijardi eura, dok je Mursija navela da im je potrebno 300 miliona eura.

Madrid je ranije uspostavio fond vrijedan 18 milijardi eura, namijenjen za pomoć svojih 17 regiona, koji su u dubokim dugovanjima.

Uslovi koje je španska Vlada odredila uz pozajmice iz fonda još nisu zvanično saopćeni.

Porastao broj nezaposlenih

Broj nezaposlenih u Španiji porastao je u augustu na 4,63 miliona, što su najnoviji tmurni podaci za privredu te zemlje sa stopom nezaposlenosti od gotovo 25 posto.

Prema podacima španskog Ministarstva rada, broj nezaposlenih je tokom augusta porastao za 38.179 ili 0,83 posto u odnosu na juli, prenosi AFP.

Šira, kvartalna anketa domaćinstava na kojoj je radio Nacionalni institut za statistiku, pokazuje da je zvanična stopa nezaposlenosti, koja je u drugom kvartalu 2012. godine dostigla nivo od 24,63 posto, bila najviša u industrijaliziranom svijetu.

Konzervativna Vlada španskog premijera Marijana Rajoya je saopćila da su nezaposlenost i privredni rast glavni prioriteti Vlade.

Španska Vlada je, također, prošlog mjeseca odlučila nastaviti s isplatom mjesečnih naknada u iznosu od 400 eura za nezaposlene.

Izvor: Agencije