U sukobima u Turskoj više od 30 mrtvih

Turske snage sigurnosti se godinama bore protiv Radničke partije Kurdistana (AP)

Devet pripadnika turskih snaga sigurnosti i dvadesetak kurdskih pobunjenika ubijeno je u žestokim sukobima u noći s nedjelje na ponedjeljak na jugoistoku Turske, saopćili su lokalni i zvanični mediji.

“Devet agenata sigurosti je ubijeno, a osam ranjeno”, izjavio je guverner Sirnaka Vahdetin Ozkan. U sukobima u mjestu Bejtisebap bilo dvadesetak mrtvih u redovima Kurdistanske radničke stranke (PKK), izjavili su lokalni izvori.

Neutvrđen broj pobunjenika napao je u nedjelju puškama i granatama sigurnosni kompleks Bejtisebap i ubio agente sigurnosti. Policija i vojnici su odgovorili, pa je došlo do žestokih sukoba, dodao je guverner.

PKK je pojačao napade posljednjih mjeseci na snage u Ankari.

Ankara je optužila PKK da stoji iza ovog napada u ponedjeljak, ali su kurdski pobunjenici to demantirali.

Više od 40 hiljada ljudi ubijeno je u sukobima pripadnika Radničke parije Kurdistana i snaga turske sigurnosti tokom 28 godina otkad ih nastoje spriječiti u odvajanju dijela teritorija na jugoistoku Turske, većinom naseljenog Kurdima.

Radnička partija Kurdistana proglašena je u Turskoj, SAD-u i EU-u terorističkom organizacijom, a neki turski službeni izvori navode da je ta organizacija direktno poduprta od strane sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i kurdskih grupa u Siriji.

Izvor: Agencije