Posmatrači: Neprekidna bitka u Halepu

Stanovnici su javljajući se iz Halepa potvrdili borbe i u četvrtima koje su dosad bile pošteđene (Reuters)

U Siriji treći dan zaredom traju sukobi u strateški važnom dijelu trgovinske prijestonice Halepa, tvrde posmatrači.

Epicentar sukoba je Salahedin, pobunjeničko uporište na jugozapadnoj strani grada gdje su pobunjenici napali položaj vojske, saopštila je organizacija Sirijska opservatorija za ljudska prava.

U drugim delovima zemlje, snage lojalne predsedniku Basharu al-Assadu granatirale su lokacije u južnoj provinciji Dari.

Poginula beba

Najmanje šest vojnika poginulo je u Dari, dok su četiri civila stradala u granatiranju Deir Ezora, a poginula su i dva pobunjenika. U Damasku je bilo ranjenih, ali se ne zna koliki je tačno njihov broj.

U Maskani, u provinicji Alep, u granatiranju je poginula jednogodišnja beba, a majka i brat su ranjeni.

Pobunjenici tvrde da su ostvarili napredak na nekoliko frontova, naročito na jugozapadu zemlje, ali su priznali da nisu postigli nikakav značajan prodor, navodi AFP.

U Siriji je u petak poginulo najmanje 117 ljudi, od kojih 71 civil, saopštila je Opservatorija.

Između milion i 1,5 miliona ljudi interno je raseljeno.

Najžešće borbe od početka ustanka u Siriji u martu 2011. vode se na nekoliko frontova i potresaju Halep, najveći sirijski grad u kojem su pobunjenici najavili “odlučujuću” bitku, rekli su stanovnici i nevladina organizacija Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR).

“Napad na Assadovu vojsku počeo je na svim frontovima … bitka za Halep bit će odlučujuća”, stoji u video-poruci postavljenoj na YouTubeu u ime Brigade al-Tavhid, najveće u Halepu.

“Vode se borbe bez presedana i nije bilo prekida vatre od četvrtka. Prije su se borbe odvijale u jednoj ili dvjema ulicama u pojedinom sektoru, sada teku na nekoliko frontova”, utvrdio je za agenciju AFP Rami Abdel Rahman, predsjednik SOHR-a.

Svjedočenje stanovnika

Stanovnici su javljajući se iz Halepa potvrdili borbe i u četvrtima koje su dosad bile pošteđene, kao što su Sulimaniyeh i Sayyid Ali koje su u rukama sirijske vlade.

Te četvrti, tvrdi SOHR, ali i stanovnici, meta su snažne minobacačke vatre pobunjenika.

Tridesetgodišnji Zijad, stanovnik četvrti Sulimaniyeh potvrdio je da je minobacačka vatra usmrtila četveročlanu porodicu i da su pri tom “užasnom prizoru” susjedi pokušavali evakuirati ranjenike, ali oni su umrli na putu do bolnice. “Bilo je i djece”, rekao je.

Otkako su krajem jula izveli uspješniji prodor u Halepu, finansijskoj prijestolnici Sirije, pobunjenici nisu izveli ofanzivu većih razmjera jer su slabo opremljeni nasuprot dobro naoružanim vladinim snagama.

Sukobi se istovremeno vode i u glavnome gradu Damasku, gdje su vojne snage napale pobunjeničke četvrti.

Assadov režim višekratno je isticao da je “očistio” Damask od „terorista“, kako on naziva pobunjenike, ali borbe i dalje traju.

Istrage zločina

Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) produžio je mandat istrage koju vodi nezavisni stručni panel o ratnim zločinima u Siriji i osudio nasilje koje provode snage sirijske vlade u konfliktu koji traje već više od 18 mjeseci.

Mandat panela, koji je trebalo da se okonča krajem septembra, produžen je za još šest mjeseci.

Na forumu 47-članog tijela svjetske organizacije u Ženevi u petak je usvojena rezolucija koju su podnijele arapske države, pri čemu je 41 zemlja glasala za, tri su bile protiv – Kina, Kuba i Rusija, dok su tri bile suzdržane – Indija, Uganda i Filipini.

Sirijski ambasador Faysal Khabbaz Hamoui odbacio je tekst rezolucije kao “veoma politiziran i selektivan” i optužio “teroriste” da raspiruju nasilje u njegovoj zemlji, javio je Reuters.

Švicarska je predložila da se istrazi u svojstvu komesara priključi bivša glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte, izjavile su diplomate.

Napori UN-a

U okviru nezavisne istrage koja je pokrenuta prošle godine intervjuirano je više od 1.100 žrtava, izbjeglica i osoba koje su se okrenule protiv vlasti u Damasku. Istražna komisija je sačinila više izvještaja, ali nikad nije imala dozvolu sirijskih vlasti da dođe u Siriju.

“Rad ove istražne komisije je važan, jer ona bilježi imena pojedinaca odgovornih za zločine i prekršaje i stara se da oni ne prođu nekažnjeno, već da se suoče sa pravdom”, izjavila je američka ambasadorica pri UNHRC-u Eileen Chamberlain Donahoe.

Panel je prošle sedmice UNHRC-u predao povjerljivu proširenu listu Sirijaca osumnjičenih za ratne zločine, a prva lista predana je u februaru.

Dok se u Siriji ratuje, na marginama godišnjeg zasjedanja Generalne skupštine UN-a Sjedinjene Države su pozvale Vijeće sigurnosti da “još jednom” pokuša dogovoriti sporazum za prekid 18-mjesečnog sukoba koji je dosad, prema podacima SOHR-a, uzeo 30.000 žrtava.

Ujedinjeni narodi i njihov mirovni posrednik Lakhdar Brahimi žale zbog teških kršenja ljudskih prava za što okrivljuju i vlast i pobunjenike te su zatražili donatore da pomognu ugroženom stanovništvu.

Prema UN-ovoj procjeni više od 700.000 Sirijaca izbjeglo je u susjedne zemlje i za njihove potrebe treba prikupiti 487,9 miliona dolara.

Izvor: Agencije