Masovni bijeg zatvorenika u Iraku

Deseci zatvorenika pobjegli su nakon oružanog napada na zatvor u centralnom iračkom gradu Tikritu u petak, a najmanje 10 policajaca je poginulo, objavili su irački zvaničnici.

Zamjenik guvernera provincije Salaheddin, Ahmed Abdul Jabbar, kazao je za AFP da su vlasti uspjele vratiti kontrolu nad zatvorom, nakon što su ga napadači zauzeli u četvrtak navečer. Tokom napada su pobjegla 83 zatvorenika.

“Preuzeli smo kontrolu nad zatvorom, a napadači su predali svoje oružje”, rekao je neimenovani izvor iz policijske komande Salaheddina.

Neidentificirani napadači su napali zatvor u kojem su bile stotine zatvorenika, među kojima su mnogi osumnjičeni za veze sa Al-Kaidom.

Detalji napada za sada nisu poznati, ali se čini da su oružani napadači napali zatvor izvana, dok su zatvorenici najverovatnije oduzeli oružje čuvarima.

Eksplozija autobombi

Policijski zvaničnik je izjavio da je bombaš–samoubica detonirao bombu u automobilu na kapiji zatvora, nakon čega je uslijedio napad naoružanih napadača.

Bolnički zvaničnik u Tikritu kazao je da je 10 policajaca ubijeno u napadu, a 34 ih je ranjeno.

Policijski sat je uveden u gradu.

Sukobi u Iraku su se smanjili od svojih najgorih dana iz perioda 2006–2007, kada su u sektaškim obračunima ubijene hiljade ljudi. 

Bjekstva iz zatvora nisu rijetkost u Iraku. Prošlog septembra 35 zatvorenika optuženih za terorizam je pobjeglo kroz kanalizacijske cijevi iz privremenog zatvora u Mosulu.

Izvor: Agencije