Kina optužila Japan za krađu spornih otoka

Japanska Vlada kupila je otoke u Istočnom kineskom moru od privatnog vlasnika (Reuters)

Kineski ministar vanjskih poslova optužio je Tokio da je ukrao sporne otoke za koje obje zemlje tvrde da su njihovi, prenijele su agencije.

„Kina poziva Japan da odmah prestane sa svim aktivnostima koje naraušavaju kineski teritorijalni suverenitet, da poduzme konkretne akcije da ispravi greške i vrati se na put rješavanja spora kroz pregovore“, rekao je kineski šef diplomatje Yang Jiechi u četvrtak tokom govora u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda.

Japanska Vlada kupila je otoke u Istočnom kineskom moru od privatnog vlasnika, što je izazvalo nasilne proteste širom Kine.

Kina decenijama traži da joj se vrate otoci koje nazivaju Diaoyu, dok ih Japan zove Senkaku.

Yang je ponovio ono što se u njegovoj zemlji smatra historijskom činjenicom, a to je da je „Japan prevario Kinu da potpiše ugovor o ustupanju otoka 1895. godine“.

‘Bez kompromisa’

„Potezi Japana su u potpunosti nezakoniti i pogrešni. Oni na taj način nikako ne mogu promijeniti historijsku činjenicu da je Japan ukrao otoke Diaoyu od Kine i činjenicu da Kina ima teritorijalni suverenitet nad njiima“, rekao je kineski ministar.

Kinezi su u četvrtak osudili “tvrdoglavost” japanskog premijera Yoshihika Noda, koji je izjavio kako nema nikakve mogućnosti kompromisa s Kinom u pogledu suvereniteta nad otočjem

Skupina nenaseljenih otoka “integralni je dio našeg teritorija s historijskog gledišta i u skladu s međunarodnim pravom”, rekao je u srijedu Noda novinarima u New Yorku.

“Japan ima suverenitet nad otocima u Istočnom kineskom moru koji su u središtu spora s Kinom, te stoga neće praviti kompromise u vezi s vlasništvom”, dodao je on.

Izvor: Agencije