Kenijska vojska zauzela uporište Al-Shababa

Kenijske trupe bore se protiv Al-Shababa, zajedno sa vojnim snagama Ugande, Burundija i Džibutija (EPA)

Kenijske i somalske trupe zauzele su lučki grad Kismayo u južnoj Somaliji, posljednje pobunjeničko uporište boraca Al-Shababa, saopćio je glasnogovornik kenijske vojske.

“Izvještaj da je Kismayo danas pao u ruke KDF-a [Kenijskih oružanih snaga] i TFG-a [somalskih Vladinih snaga] je vrlo istinit”, kazao je glasnogovornik kenijske vojske Cyrus Oguna za lokalnu televizijsku stanicu Citizen.

Kazao je da su trupe ušle u Kismayo u ranim jutarnjim satima u petak.

Reporterka Al Jazeere Catherine Soi, koja se javila iz Nairobija, kazala je da se kenijska vojska “suočila sa minimalnim otporom, ali nisu preuzeli cijeli Kismayo”.

Nema izvještaja o žrtvama borbi.

Podrška Afričke unije

Stanovnici su kazali da su čuli borbe nedaleko od plaže, četiri kilometra udaljene od centra grada.

“Sada čujemo granatiranje s brodova, a pobunjenici odgovaraju protuavionskom paljbom”, kazao je mještanin Ismali Suglow za Reuters.

“Vidjeli smo sedam brodova rano jutros, a sada paljba izgleda kao grmljavina. Al-Shabab je krenuo prema plaži. Mnogi stanovnici su uzeli su oružje. Brojne trupe Afričke unije sišle su s brodova na plažu.”

Al-Shabab, koji je istjeran iz prijestolnice Mogadiša prošlog augusta i bori se protiv Afričke unije u drugim dijelovima zemlje, saopćio je da se nastavljaju borbe između dvije strane.

Kenijske trupe bore se protiv Al-Shababa, zajedno sa vojnim snagama Ugande, Burundija i Džibutija. Al-Shabab se dovodi u vezu sa Al-Kaidom.

Kenija je prošlog oktobra poslala trupe u Somaliju nakon što su borci Al-Shababa okrivljeni za seriju napada  na snage sigurnosti i Zapadne turiste na kenijskoj teritoriji.

Izvori: Al Jazeera i agencije