Amerikanci štede zbog pametnih telefona

Prosječni troškovi američke porodice za mobilni telefon i mobilni internet porasli su na 1.226 dolara godišnje (EPA)

Američke porodice smanjile su izdatke za hranu u restoranima i kafićima, zabavu i odjeću, a istovremeno povećale troškove za pametne telefone i usluge mobilnog interneta, prenosi Wall Street Journal.

Pametni telefoni u današnje vrijeme čine blizu polovine svih mobilnih telefona koji su u upotrebi u Sjedinjenim Američkim Državama. U 2011. godini rashodi stanovnika SAD-a za usluge mobilnih telefona porasle su za četiri posto na godišnjem nivou. To je bio najveći rast izdataka za mobilne telefone od 2005. godine.

Prosječni troškovi američke porodice za mobilni telefon i mobilni internet porasli su na 1.226 dolara godišnje, u odnosu na 1.110 dolara koliko je potrošeno u iste svrhe 2007. godine.

Porast troškova

Troškovi Amerikanaca srednje klase za mobilne komunikacije porasli su 2011. godine za 59 dolara, a troškovi najbogatijih povećani su za 64 dolara.

Ukupni rashodi američke porodice porasli su prošle godine za 67 dolara, a za usluge mobilne telefonije prosječno domaćinstvo plaćalo je 116 dolara više.

Potrošnja prosječnog stanovnika SAD-a za hranu u restoranima i kafićima prošle godine je bila manja za 48 dolara, na odjeću je trošen 141 dolar, a na zabavu 126 manje nego godinu dana ranije.

Američko tržište je najveće za proizvođače mobilnih telefona, u prvom redu za Apple i Samsung.

Kako je ranije saopćeno samo je početak prodaje iPhonea 4S u oktobru 2011. godine utjecao na povećanje američkog bruto društvenog proizvoda (BDP) za 0,2 posto.

Očekuje se da će i prodaja novog iPhonea 5, započeta prošlog petka, utjecati na rast američke privrede za 0,5 posto.

Izvor: Agencije