EU traži 12 milijardi dolara zbog Boeinga

Boeing i njegov evropski rival Airbus u sporu su od 2004. godine povodom pitanja državnih subvencija (AFP)

Evropska unija (EU) je zatražila od Svjetske trgovinske organizacije (STO) uvođenje “kontramjera” prema SAD-u u vrijednosti od 12 milijardi dolara godišnje zbog ilegalnih subvencija za giganta avionske industrije Boeing.

U saopćenju Evropske komisije (EK) navodi se da su ove mjere zatražene “na osnovu procjena o šteti koju je pretrpjela EU usljed nepoštene konkurencije od američke industrije”.

Boeing i njegov evropski rival Airbus u sporu su od 2004. godine povodom pitanja državnih subvencija, a od tada su obje kompanije gubile i dobijale sporove pred STO, prenosi AFP.

Izvršni organ EU zatražio je izricanje kazne “poslije procjene da SAD nisu ispunile svoju obavezu da ukinu ilegalne subvencije u avionskom sektoru”.

EU je ranije ove sedmice pozvala na nove konsultacije u okviru STO, pošto, kako je saopćio Brisel, Washington do 24. septembra nije ispunio rok koji mu je u vezi s Boeingom postavila organizacija sa sjedištem u Ženevi.

“S jedne strane imamo 19 milijardi dolara ilegalnog finansiranja Airbusa od strane EU, a s druge tri do četiri milijarde eura za Boeing”, izjavio je Michale Punke, američki predstavnik u STO-u.

Izvor: Agencije


Povezane

Svjetska trgovinska organizacija još u martu presudila da su milijarde dolara subvencija za Boeing bile nelegalne.

Published On 25 Sep 2012

Među najkritiziranijima je izvršni direktor Boeinga, koji je prošle godine dobio platu od 18,4 miliona dolara.

Published On 16 Aug 2012

Spajanjem bi se smanjili troškovi i pojednostavila komplicirana politička vlasnička struktura EADS-a.

Published On 13 Sep 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO