Iran nastavlja izgradnju nuklearnog reaktora

Ahmadinejad: Zapad i Izrael žele zastrašiti Iran nuklearnim oružjem (Getty Images)
Ahmadinejad: Zapad i Izrael žele zastrašiti Iran nuklearnim oružjem (Getty Images)

Iran je izgleda ostvario napredak u izgradnji reaktora za istraživanje u kojem bi se mogao proizvoditi materijal za izgradnju nuklearnog oružja, što je dodatno zabrinulo Zapad o teheranskim nuklearnim ambicijama, kazali su stručnjaci i diplomati.

Amano želi još jedan mandat

Šef IAEA Yukiya Amano, ključna ličnost u međunarodnoj diplomatiji u vezi s iranskim nuklearnim aktivnostima, kandidirat će se naredne godine za još jedan četverogodišnji mandat, saopćila je u srijedu ta agencija sa sjedištem u Beču.

Zapadni diplomati očekuju da će Amano, koji je zauzeo strožiji stav prema iranskom pitanju nego njegov prethodnik Muhamed ElBaradej, biti ponovo imenovan bez problema, za razliku od njegove bliske izborne pobjede 2009. godine.

“Ne očekujem da će mu iko predstavljati izazov”, rekao je jedan od evropskih diplomata, dodavši da je Amano zauzeo “veoma čvrst” stav prema Iranu, prenosi Reuters.

Vijeće guvernera IAEA-e, koje se sastoji od 35 članova, odlučit će o ovom pitanju narednog juna, a u ponedjeljak je objavilo rok do 31. decembra za prijavu kandidata.

“Generalni direktor Amano najavio je da će biti slobodan za još jedan mandat”, saopćeno je u srijedu iz pres-službe IAEA.

Pod Amanovim vodstvom IAEA je bila kritizirana prošle godine, jer je sporo regirala na japansku nuklearnu katastrofu i zbog zaoštravanja odnosa s Teheranom.

Zabrinutost Zapada za Iran je velikim dijelom usmjerena na podzemna postrojenja za obogaćivanje urana u Natanzu i Fordovu.

Međutim, Iran također nastavlja s izgradnjom nuklearnog reaktora u Araku, za koji analitičari kažu da bi mogao proizvoditi plutonij za nuklearno naoružavanje ukoliko se potrošeno gorivo preradi, prenosi Reuters.

Iran trenutno planira pomjeriti početak rada reaktora u Araku sa 2014. na treću četvrtinu 2013. godine, iako nije poznato da li će ovo biti moguće ostvariti.

Udvostručena sposobnost

Iran, koji poriče optužbe Zapada da želi razviti nuklearno naoružanje, kaže da se njegov nuklearni program koristi u mirnodopske svrhe i da će reaktor proizvoditi izotope za medicinske i poljoprivredne svrhe.

“Nema razloga da sumnjamo u odlučnost Irana da okonča projekt na vrijeme i počne s radom reaktora”, rekao je Mark Hibbs iz think-tanka Carnegie Endowment.

Prošlomjesečni izvještaj Ujedinjenih naroda (UN) o iranskom nuklearnom programu, koji je dospio na naslovne stranice svjetskih medija, pokazuje da se udvostručila sposobnost za obogaćivanje urana u reaktoru u Fordovu, što sugerira da Teheran nastavlja radove i u Araku.

U izvještaju UN-ove Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) navodi se da su sistemi za hlađenje i upravljanje instalirani kada su inspektori posjetili postrojenje Arak početkom augusta.

“Sigurni smo da nastavljaju graditi reaktor. Dokle god mi nemamo povjerenja u iranske nuklearne namjere, sama eliminacija postrojenja za obogaćivanje urana neće ukloniti prijetnju”, kazao je jedan diplomat iz Beča.

‘Zastrašivanje’ nuklearnim oružjem

Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad u srijedu je optužio Zapad i Izrael da žele zastrašiti njegovu zemlju nuklearnim oružjem.

“Stalne prijetnje vojnom akcijom protiv naše velike zemlje koje iznose neotesani cionisti jasno pokazuju tu gorku stvarnost”, rekao je Ahmadinejad na tribini Generalne skupštine UN-a u New Yorku.

“Utrka za naoružanjem i zastrašivanje nuklearnim i oružjem za masovno uništenje prevladavaju u komunikaciji hegemonističkih sila”, kazao je iranski predsjednik.

“Ispitivanje novih generacija ultramodernog oružja i prijetnja njihovim korištenjem u datom trenutku postao je novi način prijetnje narodima kako bi ih se prisililo da prihvate hegemoniju”.

To je bio zadnji Ahmadinejadov govor pred Generalnom skupštinom UN-a, jer 2013. godine odlazi s vlasti, nakon maksimalna dva mandata na položaju iranskog predsjednika.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO