FARC predlaže prekid vatre, Kolumbija odbija

Predstojeći pregovori prvi su pokušaj u deset godina kako bi se okončao najstariji gerilski rat u Latinskoj Americi (Reuters)

Revolucionarne oružane snage Kolumbije, odnosno FARC, objavile su kako su spremne na prekid vatre sa Vladom.

No, kolumbijski predsjednik već je ranije odbacio prijedlog o prekidu sukoba koji su predložili pobunjenici, iako Vlada i FARC trebaju započeti direktne pregovore narednog mjeseca kako bi se okončao njihov višedecenijski sukob.

Česte objave prekida vatre u Kolumbiji mogle bi povećati izglede za uspjeh na predstojećim mirovnim pregovorima između Vlade i ljevičarskih pobunjenika FARC-a, objavila je Međunarodna krizna grupa (ICG) u utorak.

Ova nevladina grupa, koja se specijalizirala za rješenja konflikata, traži od obje strane da „dođu do obostranog prekida sukoba u ranoj fazi pregovora“.

„Put ispred vas nije ni kratak ni lak, no Kolumbija ne smije propustiti ovu šansu za mir“, navodi se u njenom izvještaju. Grupa dodaje kako je „prikaz vojnog suzdržavanja“ potreban „kako bi se donijela humanitarna pomoć u zonama sukoba i smanjio rizik na minimum za destabiliziranje mirovnih pregovora“.

Samo preživljavanje

Pregovori, koji trebaju početi narednog mjeseca u Norveškoj a potom se nastaviti na Kubi, prvi su pokušaj u deset godina kako bi se okončao najstariji gerilski rat u Latinskoj Americi, nakon tri ranija neuspjeha.

„Čini se kako postoji čvršća volja za postiznje dogovora, jer Vlada shvaća kako sami vojni napori ne mogu okončati sukob, dok se čini da FARC priznaje kako oružana borba dozvoljava samo preživljavanje“, navodi se u izvještaju.

Revolucionarne oružane snage Kolumbije, osnovane 1964. godine, najveća su gerilska grupa u ovoj državi sa 9.000 boraca koji se uglavnom nalaze u udaljenim, ruralnim područjima.

Izvor: Al Jazeera i agencije