EK: Nastaviti s reformama u eurozoni

Ministarska trojka je podvukla da ESM treba biti korišten samo kao posljednja opcija (AFP)

Evropska komisija (EK) pozvala je u srijedu vlade zemalja eurozone da nastave s provođenjem reformi dogovorenih u cilju rješavanja dužničke krize.

EK je saopćila da lideri trebaju riješiti duboke razlike koje su isplivale u utorak, kada su ministri finansija Nemačke, Holandije i Finske izdali zajedničko saopćenje u kojem su izrazili sumnju u pogledu korištenja novog spasilačkog fonda eurozone, Evropskog stabilizacionog mehanizma (ESM), prenosi AFP.

To pitanje je prisutno već sedmicama, budući da je njemački ministar finansija Wolfgang Schauble još početkom ovog mjeseca upozorio da ESM neće moći biti korišten za direktnu dokapitalizaciju banaka ukoliko ne bude spremna nova bankarska unija.

“Šefovi država i vlada eurozone složili su se 29. juna da bi budući ESM trebao imati mogućnost direktne dokapitalizacije banaka, i to u trenutku kada bude ustanovljen novi mehanizam nadzora”, rekao je glasnogovornik EK-a Olivier Baily.

“Ovo je mišljenje članica eurozone”, dodao je on.

‘Dio tekuće debate’

Stavovi trojice ministara finansija od utorka su “dio tekuće debate” koju će vlade “razriješiti tokom predstojećih sedmica, kako bi konačno dizajnirale ESM”.

On je kazao da je na 17 članica eurozone da donesu odluku.

Schauble, njegov holandski kolega Jan Kees de Jager i finska ministrica finansija Jutta Urpilainen, postavili su u utorak četiri principa kojima će se ova trojka rukovoditi prilikom zajedničkog donošenja odluka u vezi s bankarskom unijom, pomoći Španiji i Grčkoj.

Odluke o ESM-ovoj direktnoj dokapitalizaciji banaka zahtijevaju dogovoreni “memorandum o razumijevanju”, a ESM jedino može “preuzeti direktnu odgovornost za probleme koji se događaju pod novim nadzorom”, rekli su oni.

Ta trojka je, također, podvukla da ESM treba biti korišten samo kao posljednja opcija.

“Poruka je da smo mi koaliciona trojka koja će zajedno djelovati tokom narednih mjeseci u vezi s pitanjima Španije, Grčke i bankarske unije”, kazao je jedan od učesnika razgovora u Finskoj u utorak za AFP.

Izvor: Agencije