Španski parlament pod opsadom

Španska Vlada ponovo je na udaru, ovaj put doslovno. Na dan objave španskog budžeta za narednu godinu, desetine hiljada demonstranata okupilo se na ulicama Madrida.

Došlo je i do sukoba s policijom, u momentu kada su nezadovoljni građani na ulicama pokušali probiti blokadu koja je napravljena da se ne bi moglo doći do zgrade parlamenta.

Nove reforme

Španski parlament je pod opsadom. Metalne ograde i jake mjere osiguranja postavljene su još u utorak ujutro kako bi blokirale pristup parlamentu iz svakog mogućeg ugla.

Carmelo Romero, član parlamenta, kaže:”Slažem se s tim. Policija treba biti prisutna, jer moramo poštovati naše glavne institucije. One pripadaju svima nama, ne samo demonstrantima.”

Vlada premijera Marija Rajoya najavila je da će u utorak objaviti budžet za 2013. godinu, u koji su implementirane nove reforme.

Nezadovoljni Španci, u Madrid pristižu iz cijele zemlje.

Juan Miguelez, aktivista grupe deložiranih građana, kaže: “Ja sam došao iz Granade s grupom od 60 ljudi. Na putu do Madrida, naš autobus je više puta zaustavljala policija. Satima su nas pretresali i legitimirali. Prepali smo se. No, sada smo tu i čekamo, a čini se da je policija više uplašena.”

Uprkos velikom broju policajaca, demonstranti već imaju razrađen plan.

“Podijeljeni smo u dvije grupe. Jedna se nalazi na glavnoj željezničkoj stanici, a druga je ovdje, na Španskom trgu… Želimo političarima poslati poruku da je finansijski paket pomoći samoubistvo i da ćemo učiniti sve da ga spriječimo”, objašnjava Pablo Mendez, demonstrant.

Većina okupljenih vjeruje da su im političari oduzeli vrlo bitna prava i da je politika Vlade neispravna.

‘Potrebne promjene’

Rafael, demonstrant iz Galicije, smatra: “Mislim da su potrebne promjene u politici. Situacija je užasna i ovako dalje ne može. Ako se ovako nastavi, prije ili kasnije situacija će eksplodirati.”

Drugi demonstrant, Montse Puigdavall, razmišlja ovako: “Ovdje smo zbog situacije u kojoj smo se našli, zbog javnih rezova i prava koja su nam oduzeta, a koja smo stekli napornim radom. Ovdje smo jer smo odlučni da ta prava ne izgubimo zauvijek.”

Izvor: Al Jazeera