Španija sprema reformu regionalnih finansija

Rajoy (lijevo) poručio Masu da „nema prostora za pregovore o katalonskom fiskalnom paktu" (Reuters)

Desničarska Vlada Španije je najavila da će reformirati način na koji se finansiraju prezadužene regije, dan pošto je glatko odbila zahtjev Katalonije da joj bude dodijeljena fiskalna nezavisnost.

Vlada premijera Mariana Rajoya saopćila je ovu odluku u vrijeme ekonomskih nesuglasica sa Katalonijom i spekulacija da će sjeveroistočna visokorazvijena regija sazvati prijevremene izbore, prenijela je francuska novinska agencija AFP.

Rajoyova zamjenica Soraya Saenz de Santamaria izjavila je da većina od 17 španskih regija smatra da nije dobar model prema kome Madrid prikuplja najveći dio poreza, pa zatim novac raspodjeljuje regijama.

‘U najgore vrijeme’

“Ova Vlada je spremna da izvrši procjenu modela raspodjele”, rekla je zamjenica premijera na konferenciji za štampu.

Premijer Rajoy je u četvrtak u Madridu razgovarao sa katalonskim predsjednikom Arturom Masom, poručivši da “nema prostora za pregovore o katalonskom fiskalnom paktu“.

Katalonija smatra da daleko više daje centralnoj Vladi nego što dobija zauzvrat.

Prošlog mjeseca, ta pokrajina je od centralne vlade zatražila pomoć od pet milijardi eura kako bi otplatila 40 milijardi eura duga, što je jednako petini njenog ukupnog bruto domaćeg proizvoda.

Stotine hiljada Katalonaca preplavile su ulice Barcelone prošle nedjelje, a mnogi od njih pozvali su na otcjepljenje od ostatka Španije i na ekonomsku nezavisnost.

Madrid navodi da katalonska kampanja dolazi u najgore vrijeme za Španiju, koja sprovodi strogu štednju da bi snizila javni deficit u vrijeme recesije, dok je stopa nezaposlenosti dostigla gotovo 25 posto.

Zamjenica premijera je navela da je Rajoy poručio Masu da su “ovo teška vremena za mnoge Katalonce i Špance, a da politička nestabilnost donosi krizu na krizu”.

Španski mediji pišu da bi Mas mogao regagirati na Rajoyovo odbijanje sazivanjem hitnih regionalnih izbora, možda za 25. novembar. 

Referendum o nezavisnosti Katalonije je, međutim, zabranjen Ustavom Španije.

“Mislim da je vrijeme da se radi na stabilnosti”, rekla je Saenz de Santamaria na pitanje o mogućim izborima u Kataloniji.

Značajna autonomija

Dvije španske regije, Galicija i Baskija, održat će opće izbore 21. oktobra.

Španske pokrajine dobile su značajan nivo autonomije, uključujući odgovornost za zdravstvo i obrazovanje, poslije smrti generala Francisca Franca 1975. godine, koji je centralizirao vlast u Madridu.

Neke regije strahuju da će konzervativna Narodna partija premijera Rajoya umanjiti njihova prava u vrijeme ekonomske krize, naprimjer tako što bi uspostavila finansijski nadzor za regije koji ne ispune ciljeve smanjenja deficita.

Izvor: Agencije