Obama u UN-u upozorio Iran

U sjedištu Ujedinjenih naroda (UN) u New Yorku u utorak je, obraćanjem generalnog sekretara Ban Ki Moona, počela generalna debata 67. zasjedanja Generalne skupštine UN-a.

Katar poziva na intervenciju

Katarski emir Sheikh Hamad bin Khalifa al-Thani pozvao je pred Generalnom skupštinom UN-a na vojnu intervenciju arapskih zemalja u Siriji, kako bi “se prekinulo prolijevanje krvi”.

Konstatirajući kako su “sva upotrijebljena sredstva bila uzaludna“, pozvao je da “arapske zemlje interveniraju u skladu sa svojim nacionalnim, humanitarnim, političkim i vojnim dužnostima i učine ono što treba kako bi se prekinulo prolijevanje krvi u Siriji”.

Emir se pozvao na intervenciju u Libanu 1976. godine, o kojoj je odlučila Arapska liga (AL) kako bi okončala libanski građanski rat.
Ova inicijativa je bila “efikasna i korisna”, ocijenio je katarski emir.

Katar podržava sirijsku opoziciju Assadovom režimu.

Na početku generalne debate Ban je podnio godišnji izvještaj o radu Svjetske organizacije.

Ban je pozivao u svom govoru svjetske političare da budu na visini obavljanja svojih zadataka – vođenja države.

“Vi, svjetski vođe, držite u svojim rukama moć jedne države, poluge vlada. Vaš narod očekuje da slušate njegove aspiracije i da oslobodite njegovu energiju i ideje. Svijet očekuje da zajedno radite za zajedničko dobro”, rekao je on.

Nakon Bana, svjetskim državnicima se obratio predsjednik Generalne skupštine UN-a Vuk Jeremić.

Nakon Jeremića, po tradiciji, u zgradi na East Riveru, riječ je dobio predsjednik Brazila, a nakon njega američki predsjednik Barack Obama.

Obama je kazao da se vladavina sirijskog predsjednika Bashara al-Assada mora okončati i da Assadov režim mora snositi posljedice zbog nasilja u toj zemlji.

“Nema budućnosti za diktatora koji masakrira sopstveni narod”, izjavio je Obama u govoru na glavnoj debati Generalne skupštine UN-a.

‘Režim koji muči djecu’

“Ako danas u svijetu postoji neka stvar zbog koje svijet mora reagirati, to je onda režim koji muči djecu i granatira stambene zgrade”, dodao je on, prenose agencije.

“Ponovo poručujemo da Assadov režim mora otići i da patnje sirijskog naroda moraju prestati i da svane nova zora”, kazao je američki predsjednik.

Međunarodna zajednica, prema Obaminim riječima, mora reagirati kako bi spriječilo da se 18-mjesečna pobuna protiv Assada ne pretvori u ciklus međusektaškog nasilja.

SAD žele da Sirija bude ujedinjena zemlja svih svojih građana i da svi Sirijci mogu odlučiti ko će ih voditi – sunit ili alavit, Kurd ili kršćanin, kazao je on.

“Vjerujemo da će Sirijci koji dijele ovu viziju imati snage i legitimiteta da vode zemlju”, dodao je Obama.

Američki predsjednik je naglasio da se zalaže za rješenje spora oko iranskog nuklearnog programa diplomatskim sredstvima, ali da vrijeme nije neograničeno.

Teheran je, prema njegovim riječima, više puta propustio priliku dokazati da je njegov nuklearni program namijenjen isključivo za mirnodopske svrhe i nije ispunio mnoge obaveze prema UN-u.

“SAD će uraditi ono što moraju kako bi spriječile Iran da nabavi nuklearno oružje”, poručio je Obama.

Govoreći o “Arapskom proljeću”, on je ocijenio da je ostvaren određeni napredak, ali da nedavni nemiri u muslimanskim zemljama pokazuju koliko je teško uspostaviti istinsku demokratiju.

Predsjednik Srbije o Kosovu

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je u New Yorku da je Srbija privržena postizanju trajnog mira između Srba i Albanaca i da se zalaže za direktne pregovore na najvišem političkom nivou, bez priznavanja nezavisnosti Kosova.

“Istovremeno, dozvolite mi da budem jasan: Srbija nije spremna, ne može i nikada, ni pod kojim uslovima, neće da prizna, ni eksplicitno, ni implicitno, jednostrano proglašenu nezavisnost svoje južne pokrajine Kosova i Metohije”, poručio je predsjednik Srbije u obraćanju Generalnoj skupštini UN-a.

Nikolić je istakao da Srbija u nastavak pregovora ulazi potpuno spremna da pomogne da svi građani Kosova žive bolje, u demokratskim i sigurnim uvjetima, ali da neće pregovarati o provođenju nezavisnosti.

“Tome je došao kraj, mada stalno slušamo da o statusu Kosova nema pregovora i da se mi o tome ništa ne pitamo”, rekao je Nikolić i zapitao “Šta to onda može da bude predmet pregovora i ko je uopšte merodavan da to odredi?”

Prema njegovim riječima, problem Kosova može biti riješen i bit će riješen na miran način.

“Srbija se obavezala i ispuniće sve obaveze koje je kao država preuzela dogovorima postignutim do sada, mada ih ocenjujem kao ispunjavanje spiska želja albanske strane i popuštanje našeg tadašnjeg rukovodstva pod teškim pritiscima”, rekao je Nikolić.

Izvor: Al Jazeera i agencije