MMF: I dalje kompleksan finansijski sistem

Kriza je zahvatila tržišta poslije bankrota američke investicione banke Lehman Brothers u septembru 2008. godine (EPA)

Svjetski finansijski sistem i dalje je “previše kompleksan”, kao posljedica usporenih reformi u poslijerecesionom ekonomskom posustajanju, upozorio je u utorak Međunarodni monetarni fond (MMF).

MMF je u izvještaju pod nazivom “Svjetska finansijska stabilnost” ukazao da su finansijski sistemi malo izmijenjeni pet godina po otpočinjanju hipotekarne krize u SAD-u, koja je gurnula svjetsku ekonomiju u recesiju.

“Podaci govore da su finansijski sistemi i dalje pretjerano kompleksni i da je problem ”previše važnih aktiva da bi mogle propasti” i dalje neriješen”, navedeno je u izvještaju.

MMF je pažnju uglavnom posvetio međunarodnim reformama u bankarskom sektoru koje su u toku, poznatih kao “Basel III”, a koje zahtijevaju povećanje kapitala banaka radi njihovog uspješnijeg odupiranja stresovima i apsorbiranja gubitaka, prenosi AFP.

Niske kamatne stope

U okviru te reforme, koja stupa na snagu u januaru 2013. godine, velike banke će, izvukavši prednost iz svoje veličine, biti u stanju bolje apsorbirati troškove tih novih propisa, ukazao je MMF.

“Kao rezultat, one će moći postati još istaknutije na pojedinim tržištima i da ta tržišta učine još koncentriranijim”, navedeno je iz glavne svjetske finansijske institucije.

MMF je ocijenio da je sadašnja klima niskih kamatnih stopa “od ključnog značaja”, s obzirom da kreatori politike nastoje pružiti podstrek ekonomskom rastu, ali je upozorio da bi to “također moglo stvoriti nove nestabilnosti u budućnosti”.

Šef MMF-a za analize globalne stabilnosti Laura Kodres je na jednoj konferenciji za novinare ukazala da klima niskih kamatnih stopa znači da oni koji štede ostvaruju manju dobit i da pojedine institucije mogu biti primorane da preduzmu rizičnije aktivnosti kako bi nadoknadile niske kamatne stope.

Rizično poslovanje

MMF je pozvao na razgovore na globalnom nivou o pojedinim poslovnim aktivnostima banaka, pošto su rizična investiranja banaka uz korištenje sopstvenih fondova doprinijela finansijskoj krizi koja je zahvatila tržišta poslije bankrota američke investicione banke Lehman Brothers u septembru 2008. godine.

Cilj novih propisa je da “finansijske institucije postanu manje kompleksne i preglednije i da se smanji njihova naklonost ka previše rizičnom poslovanju”, navedeno je u izvještaju.

MMF je također predložio bolje nadgledanje i reguliranje nebankarskog, ili “sivog” finansijskog sektora, kako bi se ograničilo širenje krize između banaka i nebankarskih institucija.

“Neophodno je donijeti čvrst konsenzus o tome kakva je regulatorska akcija potrebna, ako je upoće potrebna”, ukazano je u izvještaju MMF-a.

Izvor: Agencije