Japan: Vodenim topovima na tajvanske brodove

Brodovi japanske Obalne straže koristili su vodene topove kako bi vratili 40 tajvanskih ribarskih brodova i osam brodova tajvanske obalne straže koji su u utorak ušli u akvatorij koji Japan smatra svojim, što je novi obrat u sporu Tokija i Pekinga u vezi sa skupinom nenastanjenih otoka u Istočnom kineskom moru.

Japan je uputio protest Tajvanu, dan nakon što je podnio tužbu Kini zbog sličnog upada kineskih brodova.

Kinesko Ministarstvo poljoprivrede je sa svoje strane izvijestilo da blizu 200 kineskih ribarskih brodova lovi u moru oko ostrva koji su izvor spora s Japanom.

U kratkom kineskom saopćenju se ne navodi jesu li svi brodovi na tom području bili istovremeno ni koliko su blizu ostrva. Peking, koji smatra Tajvan svojom odmetnutom pokrajinom, možda je u svoju procjenu uključio i tajvanske brodove.

Kinesko-japanski odnosi ozbiljno su se pogoršali nakon što je ranije ovoga mjeseca Japan od privatnih vlasnika kupio ostrva, zvana Senkaku u Japanu a Diaoyu u Kini, što je izazvalo protivjapanske proteste u Kini.

Historijska prava

Spor oko ostrva koja se nalaze blizu bogatog ribolovnog područja i može bitno bogatih nalazišta nafte i plina, prijeti da će narušiti i ekonomske odnose dvije najveće azijske ekonomije.

Prisustvo tajvanskih brodova spor čini još složenijim. Tajvan tradicionalno njeguje prijateljske odnose s Japanom, ali se dvije zemlje već duže vrijeme spore u vezi s ribolovnim područjima.

I Kina i Tajvan tvrde da su naslijedili historijska kineska prava na ostrva.

Flota tajvanskih ribarskih brodova prema ostrvima je otplovila u ponedjeljak i najavila da će ploviti oko ostrva kako bi istaknula svoje pravo da tamo ribari, a nije isključila i mogućnost da se posade pokušaju iskrcati na ostrva.

Japanski mediji su izvijestili da se na ovom području nalazi i do 100 tajvanskih ribarskih brodova.

Japanska novinska agencija Kyodo je izvijestila da se u obližnjim vodama nalazi pet kineskih ophodnih brodova, ali izvan područja koje Japan smatra svojim.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO