Iran bojkotira Oscara zbog spornog videa

Farhadijev film "Nader i Simin se rastaju" nagrađen je Oscarom i brojnim drugim priznanjima (Reuters)
Farhadijev film "Nader i Simin se rastaju" nagrađen je Oscarom i brojnim drugim priznanjima (Reuters)

Iran namjerava bojkotirati dodjelu nagrade Oscar 2013. godine u znak protesta zbog antiislamskog videa “Nevinost muslimana”, koji je nakon objave na internetu izazvao bijes u muslimanskom svijetu zbog vrijeđanja poslanika Muhammeda, objavio je iranski ministar kulture Mohammed Hosseini.

“Službeno objavljujem da, kao odgovor na neoprostivu uvredu našeg velikog Poslanika, mi nećemo ove godine učestvovati u dodjeli Oscara i tražimo od drugih islamskih nacija da protestiraju na isti način”, rekao je Hosseini, a prenosi poluslužbena iranska agencija ISNA.

Iran, uprkos cenzuri i ograničenjima nametnutim filmskim djelatnicima, u posljednjih 20 godina ima sve veći ugled u filmskom svijetu, a iranski autori osvajaju prestižne nagrade na međunarodnim festivalima.

Trijumf Farhadija

Hosseini je potvrdio da je iranska komisija ranije odabrala film “Kocka šećera” kao iranski film koji će se takmičiti za Oscara za najbolji strani film.

Ove godine Oscar za najbolji strani film dodijeljen je upravo iranskom filmu “Nader i Simin se rastaju”, redatelja Asghara Farhadija.

Tom prilikom službeni Teheran pozdravio je pobjedu iranskog redatelja, nakon što je Farhadijev film pobijedio film iz Izraela i još tri zemlje.

Iranske vlasti opisale su Farhadijevu pobjedu kao postignuće iranske kulture i udarac prevelikom utjecaju Izraela na Sjedinjene Američke Države.

Međutim, konzervativce je razljutio filmski prikaz problema u iranskom društvu ispričanih kroz priču braka koji propada.

Javad Shamaghdari, šef državne Agencije za kinematografiju, kazao je da dodjela Oscara treba biti bojkotirana dok organizatori ne osude antiislamski video.

U nasilnim demonstracijama koje su izbile nakon objave videa ubijena je najmanje 51 osoba širom svijeta, uključujući i ambasadora SAD-a u Libiji.

Izvor: Agencije


Povezane

Protesti muslimana traju u još nekoliko zemalja, poput Nigerije, Irana i Turske, u kojima se još uvijek uništavaju američka obilježja.

24 Sep 2012

Vlasti u Pakistanu se ograđuju od ponude svog ministra željeznica da vlastitim sredstvima finansira ubistvo autora filma “Nevinost muslimana”. Ministar Gulam Ahmad Bilur smatra da je to sveta dužnost muslimana, te dodaje da njegovu nagradu od 100.000 dolara mogu dobiti i pripadnici talibana i Al-Kaide. U međuvremenu nastavljaju se protesti protiv videa koji vrijeđa Poslanika […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO