Masimov podnio ostavku, Ahmetov premijer

Karim Masimov će predvoditi predsjedničku administraciju (Reuters)

Premijer Kazahstana Karim Masimov podnio je ostavku nakon što se šest godina nalazio na čelu Vlade najveće ekonomije u centralnoj Aziji, saopćila je u ponedjeljak Služba za odnose sa javnošću predsjednika države.

Masimov (47), imenovan za premijera januara 2007. godine, blizak predsjedniku Nursultanu Nazarbajevu, govori tečno nekoliko stranih jezika i smatra se zaslužnim za ekonomski rast zemlje tokom svjetske globalne krize, prenio je Reuters.

Nazarbajev je prihvatio ostavku Masimova dekretom, koji je postavljen na predsjedničku internetsku stranicu www.akorda.kz.

Kazahstanski parlament odobrio je imenovanje Serika Ahmetova za novog premijera te centralnoazijske zemlje, saopćio je u ponedjeljak predsjednik parlamenta Nurlan Nigmatulin.

Politički menadžer

Ahmetova, prvog zamjenika premijera, imenovao je predsjednik Nazarbajev, kao nasljednika Masimova.

Itar Tass prenosi izjavu zamjenika kazahstanskog parlamenta Muhtara Tinikejeva da su sve struje u parlamentu podržale kandidaturu Ahmetova za novog premijera.

Reuters javlja da će Masimov obavljati dužnost šefa predsjednikove administarcije.

Analitičari smatraju da Masimov novim imenovanjem samo dobija, jer je do sada obavljao ekonomske dužnosti, a od sada će biti politički menadžer, prenosi AFP.

Izvor: Agencije