Manje milijardera u Kini

Smanjenje broja milijardera prvo je nakon šestogodišnjeg rasta (Reuters)
Smanjenje broja milijardera prvo je nakon šestogodišnjeg rasta (Reuters)

Broj milijardera u Kini smanjen je prvi put u posljednjih sedam godina, u vrijeme krize u sektoru nekretnina i pada cijena akcija, navodi se u izvještaju magazina Hurun Report, koji obuhvata podatke o najbogatijim Kinezima.

Broj bogataša teških milijardu dolara ili više u Kini ove godine iznosi 251, odnosno 20 manje u odnosu na prošlu godinu, navodi magazin, prenosi AFP.

Lista, koja se objavljuje svake godine, obuhvata 1.000 najbogatijih Kineza. Smanjenje broja milijardera prvo je nakon šestogodišnjeg rasta.

Na vrhu ovogodišnje liste, s bogatstvom od 12,6 milijardi dolara, je magnat u oblasti proizvodnje pića Cung Chinhoyi, koji je vratio vodeću poziciju koju mu je prošle godine uzeo suosnivač kompanije Saniy iz oblasti proizvodnje mašinerije Ljang Vengen.

Ljang je ove godine pao na peto mjesto.

Usporava privreda

Kineska ekonomija, koja je u deceniji zaključno sa 2010. godinom napredovala tempom od iznad 10 posto godišnje, značajno je usporila usljed šire globalne krize.

Bruto društveni proizvod (BDP) je 2011. godine uvećan 9,3 posto, a u tri mjeseca, zaključno s junom, zabilježen je trogodišnji minimum od 7,6 posto.

Slabi ekonomski podaci iz tekućeg trećeg kvartala, uključujući izvoz i prerađivaču industriju, naveli su neke analitičare da očekuju da će Kina zabilježiti privredno usporavanje sedmi mjesec uzastopno.

U izvještaju Hurun Reporta se navodi da je, iako je bogatstvo 1.000 najimućnijih Kineza ove godine smanjeno devet posto, na 860 milijardi dolara ono i dalje gotovo dvostruko veće u odnosu na 439 milijardi dolara, koliko je zabilježeno 2008. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO