Bivši izraelski premijer osuđen uvjetno

Olmert (u sredini) je obećao da će napustiti sudnicu 'uzdignutog čela' (Getty Images)
Olmert (u sredini) je obećao da će napustiti sudnicu 'uzdignutog čela' (Getty Images)

Bivši izraelski premijer Ehud Olmert (66) osuđen je u ponedjeljak pred jerusalimskim sudom na jednogodišnju uvjetnu zatvorsku kaznu, kao i na novčanu kaznu za svoju ulogu u korupcionaškoj aferi zbog koje je morao podnijeti ostavku.

Kazna se ocjenuje kao relativno blaga i mogla bi mu otvoriti put za povratak u politiku, komentiraju poznavaoci prilika.

Olmert je bio suočen s mogućnošću da ide u zatvor, a ispalo je da treba platiti samo 18.000 dolara kazne.

Ova kazna je uvjetna i Olmert ne smije napraviti isto krivično djelo u razdoblju od sljedeće tri godine.

“Rekao sam sudijama da se nadam da ću izaći visoko podignute glave i danas izlazim iz sudnice visoko podignute glave”, rekao je Olmert nakon što je izašao iz sudnice.

Prihvata greške

On je istakao da je već kazao kako prihvata i poštuje sve greške koje je počinio i zbog čega je proglašen krivim, kao i da je naučio lekcije.

S obzirom da nije osuđen na zatvor, Olmert se može kandidirati za poslanika, ali nije moguće da bude u vladi, jer mu se sudi za još jedan slučaj korupcije.

Olmert nije rekao da li se želi ponovo baviti politikom, ali ljudi bliski njemu kažu da to razmatra.

On je dao ostavku prije četiri godine zbog optužbi da je primao novac u kešu u kovertama od jednog američkog biznismena i također da je duplo naplaćivao službena putovanja u inostanstvo.

Međutim, u julu je bivši premijer oslobođen svih tih optužbi i proglašen krivim samo za iznevjeravanje povjerenja, jer je pomogao svojim prijateljima da dobiju poslove za državu.

Izvor: Agencije


Povezane

Nova optužnica protiv bivšeg izraelskog premijera podignuta u vrijeme suđenja za druga krivična djela korupcije, navodno izvršena u vrijeme kada je bio gradonačelnik Jerusalema.

05 Jan 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO