Al-Shabab prijeti ubistvom svih zastupnika

Predsjednik Parlamenta naglasio da prijetnje neće pokolebati Vladu u ispunjavanju obaveza (EPA)
Predsjednik Parlamenta naglasio da prijetnje neće pokolebati Vladu u ispunjavanju obaveza (EPA)

Somalska oružana grupa Al-Shabab, koja je povezana sa Al-Kaidom, zaprijetila je da će ubiti sve zastupnike Parlamenta Somalije i saopćila da je zastupnik Mustafa Haji Mohammed, koji je ubijen u subotu, bio prvi na toj listi, javile su agencije.

“Uspješna eliminacija Muhammeda bila je akcija mudžahida koji su riješeni da ubiju sve skupštinske zastupnike”, rekao je za AFP jedan od šefova Al-Shababa koji je želio ostati anoniman, dodajući da će njegova grupa “ubiti jednog po jednog” od preostalih 274 zastupnika.

Bivši predsjednik Sharif  Sheikh Ahmed oženjen je za kćerku ubijenog zastupnika Mohammeda. On je prvi parlamentarac koji je napadnut od kada je u augustu izabrana nova skupština od 275 mjesta.

Prema riječima svjedoka, zastupnik je ubijen kada je izlazio iz džamije u južnom dijelu Mogadiša, gdje je bio na večernjoj molitvi.

‘Ubice nemilosrdne’

Predsjednik Parlamenta Osman Jawari nazvao je ubice “nemilosrdnima” i naglasio da ovakvi slučajevi neće pokolebati Vladu u ispunjavanju obaveza da služi naciji, prenijele su agencije.

Novi somalski predsjednik Hassan Sheikh Mohamud preživio je napad 12. septembra, samo dva dana nakon što je izabran na funkciju.

Poslije više od dvije decenije ratovanja Somalija se vraća normalnom životu, s tim što je Al-Shabab od frontalnih napada sada prešao na izvođenje gerilskih, uključujući bombaške napade, te je i dalje potencijalna opasnost.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO