Pobunjenici kontroliraju veliki dio Sirije

Pobunjenici bi brzo stekli prednost kada bi imali protivoklopne i protivtenkovske projektile (AFP)
Pobunjenici bi brzo stekli prednost kada bi imali protivoklopne i protivtenkovske projektile (AFP)

Teritorija Sirije je sve manje pod kontrolom vojske i režima, koji i dalje drže Damask samo zahvaljujući nadmoći u zraku, tvrdi jedan od komandanata pobunjeničkih snaga.

Prema njegovim riječima, pobunjenici kontroliraju veći dio zemlje, a vojnici su uglavnom zarobljenici u sopstvenim kasarnama.

Nasuprot tome, pobunjenici se kreću slobodno svuda osim u Damasku, dodao je Ahmed Abdel Vahab, nekadašnji pukovnik sirijske vojske, koji sada zapovijeda brigadom u okviru Slobodne sirijske armije.

“Pad režima je pitanje mjeseci, ne godina, sa ili bez pomoći spolja”, rekao je pukovnik, navodeći da bi pobunjenici brzo stekli prednost kad bi imali protivoklopne i protivtenkovske projektile.

“Mi ćemo pobijediti i ukoliko nam strane zemlje to ne daju, samo će nam biti potrebno više vremena”, rekao je on u telefonskoj izjavi iz sela Atma u blizni granice s Turskom, prenosi AFP.

Strah za porodice

Vahab kaže da ima komandu nad četiri bataljona koji čine brigadu “Naser Salahedin” u Halepu i okolnoj zoni, ali da je u kontaktu i s oficirima koji su ostali u redovnoj vojsci.

“Njihov moral je veoma loš, a sunitski vojnici nisu dezertirali samo iz straha za svoje porodice koje režim drži kao taoce”, rekao je on, dodajući da je lično sklonio svoju porodicu na sigurno prije nego što je napustio vojsku.

Sirjska opservatorija za ljudska prava kaže da režim nema kontrolu nad 80 posto gradova i sela duž granice s Turskom.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki Moon i međunarodni posrednik za Siriju Lakhdar Brahimi očekuju će se na godišnjem zasjedanju Opće skupštine UN-a, koje će iduće sedmice biti održano u New Yorku, nastojati pronaći načini za poboljšanje humanitarnog stanja u Siriji.

Pogoršano stanje

To veliko okupljanje svjetskih državnika i diplomata moglo bi “potaknuti jačanje podrške teškoj humanitarnoj krizi u Siriji, koja se odražava i na susjedne države”, piše u saopćenju UN-a, objavljenom nakon razgovora Bana i Brahimija u subotu navečer u New Yorku.

Brahimi, posebni izaslanik UN-a i Arapske lige (AL) za Siriju, generalnom sekretaru UN-a podnio je izvještaje o nedavnoj posjeti Damasku, a u ponedjeljak ujutro govorit će pred članicama Vijeća sigurnosti UN-a.

Dvojica dužnosnika smatraju da “pogoršanje stanja u Siriji predstavlja sve veću prijetnju miru i sigurnosti u regiji”.

U središtu njihovog razgovora bili su načini reagiranja na nasilje u Siriji i nastojanje da se postigne napredak prema političkom rješenju koje odgovara legitimnim zahtjevima sirijskoga naroda, dodaje se u saopćenju.

Izvor: Agencije


Povezane

Sukobima i stradanju u Siriji i dalje se ne nazire kraj.  Međunarodna organizacija za nadgledanje poštivanja ljudskih prava u toj zemlji saopštila je da je u jučerašnjim operacijama sirijske vojske poginulo najmanje 150 osoba. Na internetu je objavljen i video sa izjavom komandira Slobodne vojske Sirije Riada al-Asaada. U njoj se, između ostalog, navodi da […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO