Moderna kineska vojska do 2020. godine

Kineski vojnici na vojnoj vježbi u bazi Heifei u istočnoj Kini (AFP)

Kina je na putu da do 2020. godine stvori modernu vojsku, što bi potencijalno moglo destabilizirati Aziju i Pacifik, objavio je američki Pentagon.

Na osnovu brzorazvijajuće ekonomije, kineski vojni rast u protekloj deceniji premašio je sve prognoze iz SAD. Program nosača aviona, sposobnosti u elektronskom ratovanju i protivsatelitske rakete alarmirale su okolne države i zvanični Washington.

Osobe koje prate Kinu, među kojima su i neki članovi američkog Kongresa, uznemireno su primijetili da se rast kineske odbrane podudara sa planovima Sjedinjenih Američkih Država o smanjenju vojske.

„Kina očito vjeruje kako može zaraditi na globalnoj finansijskoj krizi,“ kazao je Howard McKeon, predsjednik komiteta državnih oružanih snaga, te dodao kako prisustvo američke vojske u Pacifiku ne smije biti ukinuto.

Godišnja procjena američkog ministarstva odbrane za Kongres o vojsci Kine označila je sve veće brige oko rasta vojne snage azijske države, uključujući sve jači pritisak Pekinga zbog Tajvana. Istaknuto je i to da su cybernapadi 2010. godine, uključujući i one na kompjutere američke administracije, vjerovatno potekli iz Kine.

Napredak Kineza

Izvještaj se odnosio na 2010., godinu kada je Pentagon objavio da kineski program modernizacije vojske daje „vidljive dividende“. Istakao je kinesko posjedovanje protivbrodske balističke rakete, stalni rad na programu nosača aviona i završetak prototipa prvog kineskog nevidljivog mlažnjaka, modela J-20. Program J-20, prema Pentagonu, neće dostići „efektnu operativnu mogućnost“ prije 2018. godine.

„Uprkos stalnim propustima u nekim ključnim područjima, velikim količinama starog naoružanja i manjku iskustva, PLA (kineska Narodna oslobodilačka vojska) postepeno smanjuje tehnološki zaostatak za modernom vojskom“, stoji u saopćenju.

Glasnogovornik kineske ambasade u Washingtonu Wang Baodong kazao je kako je izvještaj „refleksija hladnoratovskog mentaliteta“ i može se koristiti kako bi se Kina predstavila kao prijetnja.

„Nadamo se da će SAD poduzeti praktične korake u saradnji sa Kinom ka stvaranju stabilnih i zdravih vojnih veza, uz zajedničko poštovanje, povjerenje, saradnju a na obostranu korist“,  izjavio je.

Izvor: Agencije