Zabrana Irancima da putuju u New York

Mahmoud Ahmadinejad održat će za četiri dana svoj posljednji govor u UN-u (EPA)

Sjedinjene Američke Države su odbile izdati vize za oko 20 iranskih zvaničnika koji su željeli prisustvovati zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN) u New Yorku sljedeće sedmice, prenosi iranska agencija Fars.

Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad, koji redovno učestvuje u radu Generalne skupštine UN-a od kada je stupio na dužnost 2005. godine, održat će za četiri dana svoj posljednji govor u UN-u.

Teheran je zatražio vize za oko 160 članova svoje delegacije prije dva mjeseca, ali je dvadesetak zahtjeva odbijeno.

U izvještaju se ne navodi razlog za ovakvu odluku SAD-a, ali je poznato da su mnogi iranski zvaničnici izloženi zabrani putovanja u Ameriku zbog iranskog nuklearnog programa.

Teheran je zatražio vize za oko 160 članova svoje delegacije prije dva mjeseca, ali je dvadesetak zahtjeva odbijeno.

State Department za sada nije komentiraao ovaj slučaj, a agencija Fars prenosi da su među odbijenima predsjednikovi savjetnici za informiranje i politička pitanja.

Ahmadinejad će putovati u New York sa šefom svog osoblja Esfandijarom Rahimom Mashaijem i ministrom vanjskih poslova Ali Akbarom Salehijem.

Ahmadinejad, čiji drugi i posljednji mandat ističe sljedeće godine, do sada je koristio govore u UN-u za odbranu iranskog nuklearnog programa i verbalne napade na Izrael, SAD i Evropu, navodi AFP.

Izvor: Agencije