Slovenija: Slijede otkazi u javnom sektoru

Doći će do smanjenja u masi plata u javnom sektoru otpuštanjem, reorganizacijom i smanjivanjem troškova rada (Reuters)

Slovenska Vlada planira otpuštanja u javnom sektoru i manje prilagodbe nekih poreza, što je vezano na novi rebalans ovogodišnjeg budžeta i donošenje budžetskih nacrta za iduće dvije godine, navode u petak slovenski mediji.

Na proizvode i usluge za koje je do sada važila niža kamatna stopa od 8,5 posto stopa porez na dodanu vrijednost (PDV) će biti povećan na 20 posto, ali ne i za hranu, na koju će ostati 8,5 posto.

Bit će uveden i porez na nekretnine vrijednije od 500.000 eura, navodi poslovni list Finance, koji se poziva na izvore bliske Vladi.

TV stanica POP navodi da će biti povećane i sadašnje ekološke takse.

Ministar finansija Janez Šušteršič izjavio je za Slovensku televiziju da Vlada ne planira povećanja poreznih stopa u većem iznosu, nego samo prilagodbe.

Manja masa plata

Međutim, on je potvrdio da će doći do “racionalizacije”, te smanjenja u masi plata u javnom sektoru otpuštanjem, reorganizacijom i smanjivanjem troškova rada.

Ministar je potrebu novih mjera štednje obrazložio očekivanim smanjenjem bruto društvenog proivoda (BDP) u ovoj godini, te potrebom da se budžetski deficit u ovoj godini smanji na 3,5 posto BDP-a, a u idućoj na manje od tri posto, odnosno najviše milijardu eura.

Ministar unutrašnjih poslova Vinko Gorenak nije želio potvrditi da će samo u njegovom Ministarstvu biti otpušteno 600 zaposlenika, što je blizu pet posto od ukupnog broja, rekavši da će sve biti poznato početkom idućeg mjeseca, kada će o budžetskim dokumentima odlučivati Parlament.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO