Promjena pozicija u vrhu Afganistana

Karzai drugi put zaredom mijenja zvaničnike svoje zemlje (AFP)

Hamid Karzai, predsjednik Afganistana, promijenio je ljude u vrhu zemlje u četvrtini od ukupno 34 provincije te zemlje, a otkaz je dobio i guverner koji je uživao podršku SAD-a.

Potez koji je najavljen u četvrtak dio je napora kojim se želi poboljšati administracija i smanjiti korupcija.

Glasnogovornik Vijeća ministara Rafi Fedrous rekao je da je 10 guvernera dobilo nove pozicije.

Ovo je druga promjena vladajuće strukture za vrijeme Karzaijevog mandata. Prošli put predsjednik je zamijenio nekoliko ministara, uključujući i dvojicu zaduženih za sigurnost.

SAD i Velika Britanija odavno zahtijevaju napredak u lokalnoj administraciji Afganistana, gdje je visok stepen korupcije.

Podrška Velike Britanije

Među guvernerima koji su dobili otkaz je i Gulab Mangal, koji je upravljao južnom provincijom Helmand za vrijeme borbe protiv talibana.

Velika Britanija, koja je samo u Helandu imala 9.500 vojnika, razvila je bliske veze sa Mangalom, te je u četvrtak i objavila svoju podršku tom zvaničniku.

„Posljednje četiri godine je radio bez prestanka i napravio značajnu razliku u životu Afganistanaca“, stoji u izjavi.

Ranije ovog mjeseca Parlament je odobrio Karzaijev izbor kandidata za dvije pozicije u Vladi.

Novi ministar sigurnosti je Mujtaba Patang, nekadašnji ministar unutrašnjih poslova, a bivši policijski šef u sjevernom dijelu Afganistana je postao novi ministar unutrašnjih poslova.

Izvor: Agencije


Povezane

U samoubilačkom napadu na minibus na autoputu prema kabulskom aerodormu u Afganistanu poginulo je 12 osoba, a među njima devet stranaca. Napad je izvela žena zbog spornog antiislamskog videozapisa, rekao je glasnogovornik grupe Hezb-e-Islami koja je preuzela odgovornost za napad. Istovremeno, nastavljene su demonstracije u muslimanskom svijetu.

Published On 18 Sep 2012

Neimenovani talibanski lider i još dva osumnjičena pobunjenika uhapšeni zbog napada na vojnu bazu Bastion.

Published On 18 Sep 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO