Pakistan: U demonstracijama 17 mrtvih

U sukobima demonstranata i policije u nekoliko gradova Pakistana ubijeno je 17 ljudi, dan nakon što su pokušali provaliti u Američku ambasadu u Islamabadu.

Dva kina u Peshawaru, gradu na sjeverozapadu Pakistana, zapaljena su u petak tokom demonstracija organiziranih protiv emitiranja američkog antiislamskog videa, saopćila je policija.

Sjedinjene Države reagirale su objavljivajući saopćenje na urdu jeziku. Emitirano je na više televizijskih stanica pozivajući muslimane na mir. 

“Čuvar jednog od kina pucao je na gomilu demonstranata koji su upali u salu i zapalili je. Tom prilikom ranjen je jedan demonstrant”, izjavio je zvaničnik policije.

Skoro 250 demonstranta uputilo se potom ka drugom kinu, u kojem su uništili inventar i potom ga zapalili.

Do manjih sukoba došlo je i u gradu Rawalpindiju.

U većim gradovima u Pakistanu pojačane su mjere sigurnosti, posebno u vezi sa stranim predstavništvima.

U glavnom gradu Islamabadu prodavnice su zatvorene, a policija je blokirala ulazak u hotel Serena, dok su telekomunikacijske službe blokirale mobilnu mrežu u većim gradovima u zemlji.

Zvaničnik telekomunikacijske kompanije izjavio je da je kompanija dobila naredbu da suspendira usluge od 7 do 18 sati, da bi bila osugurana sigurnost stanovništva.

Prekid mobilne telefonije teorijski onemogućava da se organiziraju istovremeni protesti i sprečava mogućnost aktiviranja bombi sa distance.

Poziv na mir

Sjedinjene Države u petak su objavile saopćenje na urdu jeziku, nacionalnom jeziku u Pakistanu, koje je emitirano na više televizijskih stanica i koje poziva muslimane na mir.

Washington je platio 70.000 dolara za emitiranje ovog saopćenja, u kojem američka Vlada navodi da se distancira od filma koji je prije više od godinu dana amaterski snimljen u SAD-u.

Glavna muslimanska organizacija u Francuskoj apelirala je na smirivanje situacije poslije štampanja novih karikatura poslanika Muhammeda, što je pojačalo bojazan od demonstracija.

Karikature satiričnog magazina Charlie Hebdo izazvale su negativne komentare, nekoliko dana poslije objavljivanja inserata iz videa o poslaniku Muhammedu, nakon kojih su uslijedili protesti u mnogim muslimanskim zemljama.

Francuske ambasade, škole i kulturni centri zatvoreni su u dvadesetak zemalja, a policija je u pripravnosti u Parizu, iako su zabranjeni skupovi nekih muslimanskih organizacija.

Mohamed Musaui, lider Vijeća francuskih muslimana, opisao je video i karikature kao “akt agresije”, ali je apelirao da francuski muslimani ne učestvuju u neodobrenim uličnim demonstracijama.


Islamski svijet protestira protiv spornog videa [AP]

“Ponavljam poziv Vijeća da se ne protestira – svaki protest može biti kompromitiran i kontraproduktivan”, rekao je Musaui francuskom radiju RFI.

U magazinu Charlie Hebdo kažu da su karikature samo šaljivi komentar na negativne reakcije koje su uslijedile na kontroverzni video.

Francuski mediji prikazali su snimke Ambasade u Tunisu koju čuvaju vojnici. Vlasti ove bivše francuske kolonije su, također, zabranile proteste povodom karikatura.

Podsticanje konflikta

Skoro 100 Iranaca protestiralo je u četvrtak ispred Francuske ambasade u Teheranu.

Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad ocijenio je da Zapad ima “dvostruke standarde” kada je riječ o antiislamskom videu i objavljivanju karikatura poslanika Muhammeda u francuskom magazinu.

On je nazvao film izraelskom zavjerom, da bi se “podijelili [muslimani] i podstakao konflikt među sektama”.

Kako je javio AP, Ahmadinejad je rekao da naspram “najružnijih uvreda Božijeg glasnika, oni ističu slogan o poštovanju slobode govora”, što je “jasna obmana”.

France Presse izvještava da je Ahmadinejad na vojnoj paradi u Teheranu kazao da ne vjeruje u ponovljeno insistiranje američkih zvaničnika da administracija SAD-a nema ništa s videom “Nevinost muslimana”.

Na svečanosti obilježavanja početka Svete sedmice odbrane u mauzoleju osnivača Islamske Republike, ajatolaha Homeinija, rekao je da iranska odbrana “ne predstavlja samo odbranu zemlje, naroda ili škole mišljenja, već prije zaštita ljudskih prava i dostojanstva svih zemalja”, prenosi Irna.

Sedmica odbrane posvećena je sjećanju na hrabrost iranskih vojnika koji su se borili u Iransko-iračkom ratu 1980-1988. godine.

Izvori: Al Jazeera i agencije


Povezane

Smanjenim intenzitetom nastavljeni su protesti protiv antiislamskog videa. Nakon Sydneyja, Istanbula, Pariza, demonstracije i u belgijskom Antwerpenu. State Department traži od američkih državljana da napuste Sudan ali i Tunis.  

Published On 16 Sep 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO