Nova ostavka zbog mučenja zatvorenika

Bacho Akhalaia je podnio ostavku zbog neuspjeha da iskorijeni praksu zlostavljanja zatvorenika (Reuters)

Ministar unutrašnjih poslova Gruzije Bacho Akhalaia podnio je u četvrtak navečer ostavku, poslije objavljivanja videosnimka mučenja zatvorenika, koji je izazvao proteste u prijestolnici zemlje i drugim gradovima.

“Osjećam moralnu i političku odgovornost, jer nismo uspjeli iskorijeniti užasnu praksu zlostavljanja zatvorenika. Zbog toga sam podnio ostavku predsjedniku”, izjavio je u četvrtak navečer Akhalaia u komentaru objavljenom na internetskoj stranici Ministarstva unutrašnjih poslova.

Prije nego što je postavljen na mjesto ministra unutrašnjih poslova, u nadležnosti Akhalaia bili su i zatvori u Gruziji, prenosi AFP.

Dvije televizijske stanice prikazale su snimak kako čuvari zlostavljaju zatvorenike, uključujući i snimak silovanja jednog od njih policijskom palicom.

Organizirano zlostavljanje

Tri policajca su uhapšena, a Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopćilo da su oni dobili novac od kolega bliskih opozicionom lideru Bidzini Ivanishviliju da bi, kako se tvrdi, organizirali i snimali zlostavljanje.

Ivanishvili negira te tvrdnje.

Zbog skandala, koji je izbio manje od dvije sedmice pred parlamentarne izbore, koji će biti održani 1. oktobra, ostavku je prethodno podnijela ministrica za izvršenje krivičnih sankcija Khatuna Kalmakhelidze.

U Tbilisiju i nekim drugim gradovima organizirane su protestne akcije, u kojima su učestvovali rođaci zatvorenika, ali i pristalice opozicije.

Ranije je predsjednik Mihail Saakashvili imenovao novog ministra za izvršenje krivičnih sankcija, u nadi da će time smiriti proteste zbog zlostavljanja, koji mogu umanjiti izglede njegove stranke da zadrži vlast na izborima.

“Imenujem najžešćeg kritičara ovog zatvorskog sistema na njegovo čelo”, rekao je Saakashvili imenujući za ministra zatvora Georgyja Tugushija, koji je ranije bio ombudsman za ljudska prava.

Izvor: Agencije


Povezane

Šefica evropske diplomatije osudila videosnimke torture i silovanja zatvorenika objavljene pred izbore u zemlji.

Published On 20 Sep 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO