Katalonija neće dobiti fiskalnu nezavisnost

Mas (desno) je kazao da je razočaran Rajoyevim stavom i nagovijestio da će preduzeti dodatne mjere (EPA)

Španski premijer Mariano Rajoy odbacio je zahtjev Katalonije da dobije fiskalnu nezavisnost, čime se otvara potencijalno ozbiljan spor u vrijeme ekonomske krize.

Artur Mas, predsjednik sjeveroistočne regije, koji čini petinu španskog ekonomskog proizvoda, došao je u Madrid i zatražio početak razgovora o ideji da Katalonija sama naplaćuje i troši svoje poreze.

Rajoy, lider španske konzervativne Narodne stranke, nije prihvatio katalonski prijedlog “fiskalnog pakta”, prenosi AFP.

“Rajoy se usprotivio prijedlogu ekonomskog sporazuma za Kataloniju, zato što on nije u skladu sa španskim Ustavom”, saopćio je kabinet predsjednika Vlade.

Premijer je rekao Masu da će “veoma ozbiljna kriza biti prevaziđena zajedničkim preuzimanjem odgovornosti i jedinstvom, a ne podjelom i institucionalnom nestabilnošću”.

Mas je kazao da je razočaran Rajoyevim stavom i nagovijestio da će preduzeti dodatne mjere.

Vrijeme za odluke

“Vladin odgovor je bio iskren. Premijer mi je rekao da nema prostora za pregovore o fiskalnom paktu za Kataloniju. Izgubili smo historijsku priliku da postignemo razumijevanje između Katalonije i ostatka Španije”, dodao je Mas.

Mas je stigao u Madrid osnažen demonstracijama na kojima su građani u Barseloni prošle sedmice zatražili veću autonomiju i ekonomsku nezavisnost.

Katalonija smatra da doprinosi centralnom budžetu u Madridu mnogo više nego što iz njega dobija u vrijeme provođenja oštrih mjera štednje u sektorima zdravstva i prosvjete.

Prošlog mjeseca regija je morala uzeti pet milijardi eura pomoći od španske Vlade da bi finansirala dio svog duga od skoro 40 milijardi eura, što je petina njegovog društvenog proizvoda.

Katalonski lider jasno je stavio do znanja da neće odustati od inicijative za fiskalnim paktom.

“Pošto ovo nije prošlo dobro, morat ćemo ozbiljnije razmisliti u Kataloniji. Morat ćemo donijeti odluke”, rekao je Mas i dodao da će ovo pitanje biti izneseno pred regionalni Parlament sljedeće sedmice.

Izvor: Agencije


Povezane

Katalonci, ponosni na svoju različitu kulturu i jezik, sve više osjećaju da nepovoljno prolaze u odnosima s Madridom.

Published On 11 Sep 2012

Španija bez Katalonije bi bila u još većim problemima, upravo zbog velike ekonomske zavisnosti ostatka države od te sjeveroistočne regije.

Published On 29 Aug 2012

Bankrot Katalonije gotovo sigurno bi značio i bankrot Španije. Stoga su Katalonci uvjereni da će pomoć iz Madrida stići na vrijeme. Glasnogovornik vlade Katalonije izjavio je da je pomoć toj regiji potrebna kako bi pokrili rupe u budžetu i servisirali javni dug. Za te svrhe Vlada iz Madrida je već ranije osigurala fond od 18 […]

Published On 29 Aug 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO