Bolji odnosi Pakistana i SAD-a

Khar je kazala da su veze Islamabada i Washingtona u usponu nakon što su dosegle najniži nivo u 60 godina (Getty Images)

Odnosi  između Pakistana i Sjedinjenih Amerilčkih Država se popravljaju nakon što su dosegli vrlo nizak nivo, kazala je pakistanska ministrica vanjskih poslova Hina Rabbani Khar na sastanku sa američkom državnom sekretarkom Hillary Clinton, nakon što su u Pakistanu u petak održani smrtonosni antiamerički protesti.

Na sastanku u State Departmentu, Clinton i Rabbani Khar kazale su da će uložiti napore da poboljšaju odnose nakon serije kriza između dvije zemlje.

“Prošli smo kroz najteža vremena u našoj 60-godišnjoj historiji”, rekla je Khar, te priznala da je “posljednih 18 mjeseci bilo vrlo, vrlo teško”.

Međutim, dodala je da dvije zemlje “grade povjerenje na bolji način nego što smo mogli očekivati”.

“I dalje moramo učiniti mnogo kako bi naša bilateralna veza došla do odgovarajuće tačke”, kazala je Clinton. “Obje zemlje priznaju da možemo više postići kada radimo zajedno i imamo fokusirane planove.”

Demonstracije širom zemlje

Širom Pakistana u petak su održani nasilni antiamerički protesti, izazvani ljutnjom muslimana zbog antiislamskog videa objavljenog na internetu čiji producent živi u Kaliforniji.

U protestima je ubijeno 17, a ranjeno više od 200 ljudi. Oko 45.000 ljudi izašlo je na ulice.

Clinton je izrazila žaljenje zbog pogibije demonstranata, te kazala da uprkos provokacijama, “nema opravdanja za nasilje”.

Ona je zahvalila pakistanskoj Vladi zbog napora koje je uložila da zaštiti Američku ambasadu u Islamabadu, te konzulate u Lahoreu, Peshawaru i Karachiju.

Khar nije spomenula demonstracije u svojoj zemlji, ali je zahvalila američkoj administraciji zbog činjenice da je osudila antiislamski video, rekavši: “Mislim da je to važna poruka i ta poruka imat će utjecaja na zaustavljanje nasilja na mnogim ulicama u svijetu”.

Antiameričke demonstracije održane su u Pakistanu više puta od maja 2011. kada su američki specijalci izveli tajnu raciju i ubili lidera Al-Kaide Osamu bin Ladena u Pakistanu.

U novembru iste godine, u američkom zračnom napadu poginula su 24 pakistanska vojnika.

Nakon tog incidenta, Islamabad je zatvorio granične prijelaze prema Afganistanu za konvoje NATO-a. Blokada je ukinuta u julu.

Izvor: Agencije
 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO