Bitka za glasove u neodlučnoj Floridi

Utrka za Bijelu kuću ulazi u završnicu, a pojačava se pritisak na delegate u takozvanim neodlučnim državama.

Predsjednik Barack Obama i njegov republikanski protivnik Mitt Romney vode kampanju u ključnoj saveznoj državi Floridi. Kako izvještava dopisnik Al Jazeere John Hendren, to je država u kojoj Romney mora pobijediti da bi imao šanse u novembru.

Većina  tzv. neodlučnih država podržava jednog ili drugog kandidata, ali o ishodima izbora odlučit će tek nekoliko država.

Promjena ‘izvana’

U četvrtak je izbila prepirka između pristalica Obame i Romneyja o najvažnijoj državi, Floridi.

Obama se obratio glasačima na televizijskoj mreži na španskom jeziku, Univision, u liberalnom gradu Miamiju. Odgovorio je na pitanje koje nijedan političar ne voli da mu se postavi.

“Kao što ste me podsjetili, moj najveći dosadašnji neuspjeh je to što nismo proveli sveobuhvatnu imigracionu reformu”, kazao je predsjednik SAD-a, te priznao još nešto: “Najvažnija lekcija koju sam naučio jeste da ne možete promijeniti Washington iznutra, nego samo izvana.”

U Sarasoti, gdje su strasti bile vidno uzburkane, Romney je iskoristio tu izjavu za napad.

“Predsjednik je danas opet istakao bijelu zastavu predaje. Rekao je da ne može promijeniti Washington iznutra, nego samo spolja. Priliku za to ćemo mu pružiti u novembru. Tada ide napolje!”, poručio je Romney.

“Bitka za neodlučne države nije žestoka kao ovdje na Floridi. Ova država ima 29 glasova delegata, što je više od 10 posto od ukupno 270, koliko je kandidatu potrebno za pobjedu. A najnovije ankete pokazuju da je Obama u blagom vodstvu u većini neodlučnih država, uključujući Floridu”, izvijestio je Hendren.

‘Pokajnička turneja’ Romneyja

Florida je posebno značajna za Romneyja, jer će Obama najvjerovatnije pobijediti u ostalim velikim državama, uključujući Kaliforniju i New York.

“Na putovanju ka drugom mandatu u Bijeloj kući, predsjednik Obama ne mora nužno pobijediti na Floridi. Za Romneyja, situacija je potpuno drugačija. Republikanac mora dobiti Floridu”, kaže Sergio Bustos, politički urednik lista Miami Herald.

Romney nastavlja, takoreći, pokajničku turneju, nakon što je procurio snimak na kojem je izjavio da se 47 posto Amerikanaca oslanja na pomoć Vlade.

Ankete pokazuju da je zbog ovoga Romneyjeva popularnost, posebno među studentima, starijim osobama i veteranima, opala na nacionalnom nivou.Bitka za Floridu i druge neodlučne države bliži se kraju, a Romney pokušava u prvi plan vratiti ekonomiju – koja je, tvrde republikanci, njegov najjači adut, a Ahilova peta predsjednika Obame.

Izvor: Al Jazeera
 


Povezane

Američki republikanski predsjednički kandidat Mitt Romney nastavlja kampanju. U javnost je procurio dio njegovog govora od 17. maja na Floridi u kojem, ne samo da se obrušio na aktuelnog predsjednika, već je svojim donatorima, koji mu pomažu milionima dolara, rekao šta misli o Obaminim biračima.

Published On 18 Sep 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO