Zlatna medalja Kongresa SAD-a za Suu Kyi

Suu Kyi: Ovo je jedan od najdirljivijih trenutaka u mom životu (EPA)

Mijanmarska opoziciona čelnica Aung San Suu Kyi sastala se u srijedu u Bijeloj kući s američkim predsjednikom Barackom Obamom pošto je u Kongresu primila najviše odlikovanje koje dodjeluje ta institucija.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Suu Kyi, koja se nalazi na turneji po SAD-u, održala je privatne razgovore s Obamom u Ovalnom uredu.

Prije toga joj je uručena Zlatna medalja američkog Kongresa za doprinos u borbi za demokratiju u zemlji kojom upravlja vojska od državnog udara 1962. godine.

“Ovo je jedan od najdirljivijih trenutaka u mom životu, biti ovdje u ovom domu, ujedinjenom kako bi pozdravio stranca iz daleke zemlje”, rekla je Suu Kyi u Kongresu.

“Među vama su i neka lica koja sam viđala dok sam bila u kućnom pritvoru i neka koja sam viđala pošto sam bila oslobođena”, rekla je Suu Kyi, naglasivši podršku američkih zastupnika tokom njenih 17 godina provedenih u kućnom pritvoru.

Susret bez izjava

Njena posjeta Bijeloj kući sadržavala je neke elemente koji su rezervirani samo za posjete stranih premijera ili predsjednika, ali Obamina administracija je ipak pokušala izbjeći veliki publicitet, kako ne bi ugrozila odnose s mijanmarskim režimom.

U Bijelu kuću bio je nakratko dopušten ulazak samo fotografima, ali ne i televizijskim snimateljima i novinarima pisanih medija.

Sastanak Obame i Suu Kyi trajao je sat i po, a nakon njega nisu davane izjave.

Suu Kyi će u Americi biti gost na skoro 100 događaja i, poslije Washingtona, obići će New York, Concecticut, Massachusetts, Indianu, Kentucky i Californiju, gdje će primati nagrade, obraćati se studentima i naučnicima i posjetiti izbjeglice iz svoje zemlje.

Ona će posjetiti i Fort Wayne u Indijani, gdje živi veliki broj njenih sunarodnika.

Izvor: Agencije