Sirijska vojska granatirala izbjeglički kamp

Sirijska vojska odana predsjedniku Basharu al-Assadu granatirala je palestinski izbjeglički kamp Yarmouk u Damasku, javili su mediji.

TV stanica Addounia, bliska predsjedniku Assadu, izvijestila je da je sirijska vojska uhapsila stotine ljudi, nazvavši ih teroristima, u džamiji i vrtu koji pripadaju tom izbjegličkom kampu.

Sirijska vlada koristi termin teroristi kada govori o članovima opozicije kada se bore da svrgnu predsjednika Assada. 

Ranije u četvrtak, deseci ljudi su ubijeni i ranjeni u eksploziji na benzinskoj pumpi na sjeveroistoku Sirije. Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR) tvrdi da se radilo o zračnom napadu sirijske vojske lojalne predsjedniku Basharu al-Assadu.

„Advokati i aktivisti na tom području kažu da je bombardiranje iz zraka izazvalo eksploziju“, navodi SOHR.

Medijski aktivist iz provincije Raqa kazao je za AFP da je benzinska stanica jedina koja je otvorena na tom području.

„Bila je pretrpana u vrijeme eksplozije, gađao ju je borbeni avion“, izjavio je Abu Muawiya.

Pad helikoptera

U ovoj provinciji je dan ranije Sirijska slobodna vojska preuzela granični prijelaz sa Turskom, porazivši Assadove snage u žestokim okršajima.

U međuvremenu, Sirijska državna televizija potvrdila je pad vojnog helikoptera u blizini Damaska.

Iz Sirijske opservatorije za ljudska prava kažu da su ga srušili pobunjenici.

Dok se žestoke borbe nastavljaju u Siriji, skupina Prijatelja Sirije u Nizozemskoj razmatra nove sankcije protiv vladajućeg režima.

Finansijski eksperti i i diplomate 60 svjetskih zemalja koji čine grupu nazvanu Prijatelji Sirije ovaj put okupili su se u Hagu.

Domaćin sastanka je u svom uvodnom govoru priznao da ova grupa ne može kontrolirati razvoj događaja u Siriji.

“Dame i gospodo, osjećam rastuću frustraciju uzrokovanu činjenicom da nismo u stanju zaštititi sirijske građane”,  kazao je holandski ministar vanjskih poslova Uri Rosenthal.

U Siriji se, na granici sa Turskom, u četvrtak čuju sporadični pucnji. Sirijska slobodna vojska u srijedu je zauzela treći od sedam graničnih prijelaza sa ovom zemljom. 

Na prijelazu Tel Abayad podignuta je zastava opozicije i učvršćuju se položaji.

S druge strane granice stanovnici grada Akcakale osluškuju borbe i strahuju za svoju budućnost.

„Vrlo smo zabrinuti. Ne možemo da spavamo u kućama. Sve komšije su evakuisane. Djeca mi plaču i ne spavaju po cijelu noć. Mole da odemo“, kaže  mještanin Hamit Aslan.

Njegov sugrađanin Kemal Anagan dodaje:

„Mi smo tačno na granici. Našao sam prijevoz za svoju porodicu da ih prebaci u Urfu, daleko odavde. Cijelo vrijeme se ovdje puca, tako da ne spavamo. Škole i trgovine su zatvorene.“

Teške borbe nastavljene su u provinciji Homs. Nakon granatiranja grada Talbisah deseci su ubijeni i povrijeđeni.

Na aerodrom u glavnom gradu stigla je ruska humanitarna pomoć, namijenjena sirijskom Crvenom križu.

Poruka iz Bjelorusije

„Ovo je prva pošiljka hrane od ruske Vlade sirijskom narodu kako bi mu pomogli da prevaziđe krizu izazvanu evropskim i američkim sankcijama. Ovo je dokaz da je Rusija na strani sirijske Vlade i naroda“, kazao je Hassan Hijazy, zamjenik sirijskog ministra za socijalna pitanja.

U međuvremenu, Bjelorusija negira američke navode da naoružava sirijske Vladine snage.

Ministarstvo vanjskih poslova Bjelorusije ove optužbe tumači kao pritisak na njihovu zemlju kako bi popustila u svojim stavovima o mirnom rješenju sirijskog konflikta.

Izvor: Al Jazeera i agencije