Nastavljeni antiamerički protesti

Mirni protesti studenata u Afganistanu (EPA)

Ljuti zbog videa “Nevinost muslimana”, u kome se omalovažava poslanik Muhamed, Indonežani su u četvrtak nastavili protest u Makassaru, javio je AP, ističući da je američki konzulat u tom trećem po veličini gradu zatvoren već drugi dan.

Američka agencija izvještava da se protestu priključilo skoro 50 studenata na jednom islamskom univerzitetu u Makassaru, glavnom gradu provincije Južni Sulawesi.

Oni su zapalili automobilske gume i primorali na zatvaranje restoran McDonald’s.

Kasnije je ulaz prekriven natpisom “Ovo mora biti zatvoreno kao simbol našeg protesta protiv ‘Nevinosti muslimana’, napravljenog u SAD-u”.

U međuvremenu je i Američki konzulat u glavnom gradu provincije Sjeverna Sumatra, Medanu, zatvoren drugi dan zaredom, navodi AP.

Američka ambasada u Indoneziji izdala je obavještenje za svoje građane da će diplomatsko-konzularne misije u Indoneziji biti zatvorene u petak, kada se očekuju veći protesti.

Dva protesta u Afganistanu

Stotine mladih Afganistanaca demonstriralo je u četvrtak protiv karikatura poslanika Muhammeda objavljenih u francuskom satiričnom magazinu, a još toliko se okupilo da bi nastavilo protest protiv antimuslimanskog videa u američkoj produkciji.

Skoro 300 studenata okupilo se u Kabul. Uzvikivali su “smrt Francuskoj, smrt Americi”, dok je nedaleko od afganistanske omladine još nekoliko stotina okupljenih na nadvožnjaku u dijelu grada gdje ima puno predstavništava sa Zapada, vikalo “smrt Americi” i “živio islam, živio Afganistan”, javio je izvještač AFP-a sa lica mjesta.

Ovi mirni protesti dio su serije sličnih okupljanja u Afganistanu u posljednja četiri dana.

Demonstracije u Teheranu

Iranski studenti protestirali su ispred Francuske ambasade u Teheranu samo dan pošto je francuski magazin objavio karikature poslanika Muhameda, javila je iranska agencija Fars.

Blizu 100 demonstranata se okupilo ispred ambasade i uzvikivalo “smrt Francuskoj, smrt Americi”, uz jako prisustvo iranskih sigurnosnih snaga, prenosi Reuters.

Iranski vrhovni vjerski vođa, ajatolah Ali Khamenei, prošle sedmice je ocijenio kao “lud i odvratan” antiislamski videoklip u američkoj produkciji, koji je izazvao nasilne proteste u nekoliko muslimanskih zemalja, pošto su takav prikaz poslanika Muhammeda muslimani ocijenili kao bogohulan.

U francuskom satiričnom magazinu Charlie Hebdo pojavile su se u srijedu karikature na kojima je prikazan musliman u invalidskim kolicima kojeg gura ortodoksni Židov, dok su se prošle sedmice pojavili klipovi na YouTubeu antimuslimanskog filma “Nevinost muslimana” snimljenog u Californiji.

Izvor: Agencije