Izvinjenje Libije za smrtonosni napad

Šef diplomatije Libije Ashour bin Khayyal (desno) kazao je Burnsu (lijevo) da je Stevens bio prijatelj Libije (AFP)

Libija se izvinila Williamu Burnsu, zamjeniku američke državne sekretarke, za napad na Američki konzulat u Bengaziju u kojem je prošle sedmice ubijen američki ambasador Christopher Stevens.

Burns se u četvrtak u Tripoliju sastao s libijskim liderima, uključujući novog premijera Mustafu Abu Shagoura i šefa Nacionalnog kongresa Mohammeda al-Magariefa nakon napada na Konzulat u kojem su smrtno stradala još tri Amerikanca.

Libijski ministar vanjskih poslova Ashour Bin Khayyal izvinio se za nasilje u ime zvaničnog Tripolija, te opisao Stevensa kao “prijatelja Libije”, saopćio je zvaničnik Ministarstva vanjskih poslova.

‘Teroristički napad’

Stevens i tri zaposlenika Konzulata poginuli su kada su naoružani ljudi napali Konzulat u Bengaziju. Stevens je preminuo od posljedica udisanja dima kada je zapaljena zgrada Konzulata.

Napadači su bili među grupom koja je demonstrirala zbog antiislamskog videa proizvedenog u Californiji koji vrijeđa islam i poslanika Muhammeda.

Bijela kuća u četvrtak je saopćila da je napad na Konzulat SAD-a teroristički akt i da postoje obavještajni podaci da je umiješana Al-Kaida, prenose agencije.

Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney kazao je da istraga i dalje traje, ali da je jasno da je u pitanju teroristički napad.

Carney nije pojasnio da li američka administracija ima podatke da je napad pripreman ranije.

Različite izjave

U međuvremenu je državna sekretarka Hillary Clinton saopćila da je formirala  “odbor za preispitivanje odgovornosti” koji će istražiti okolnosti napada na Konzulat.

Američki zvaničnici su prethodnih dana iznosili različite podatke o motivima napada u Bengaziju.

Tako je direktor američkog Centra za borbu protiv terorizma Matthew Olsen rekao kako je malo vjerovatno da je Stevens sa svojim saradnicima slučajno ubijen tokom protesta, te iznio stav da je u pitanju teroristički napad.

Suprotno mišljenje je iznijela američka ambasadorica u UN-u Susan Rice, rekavši ranije ove sedmice da obavještajni podaci govore da je došlo do spontanog okupljanja demonstranata ispred Konzulata u Bengaziju, da bi to kasnije iskoristili ekstremisti koji su napali zgradu i ubili ambasadora i trojicu njegovih saradnika.

Republikanci su oštro reagirali na njenu izjavu, ocijenivši da ona na taj način amnestira teroriste.

Izvor: Agencije