Intervju: Urednik brani objavu karikatura

Charbonnier: Mi ovo ne radimo da zadovoljimo vjernike (Al Jazeera)

U ekskluzivnom intervjuu za Al Jazeeru, Stephane Charbonnier, urednik francuskog ljevičarskog satiričnog sedmičnika Charlie Hebdo brani svoju odluku o objavljivanju karikatura poslanika Muhammeda.

Odlučili smo da se pozabavimo aktuelnom temom, kao što činimo svake sedmice. Niko ne postavlja pitanje zašto novine iz Francuske i ostatka svijeta pišu o demonstracijama radikalnih muslimana protiv fašističkog američkog filma. Mi smo novina kao i svaka druga, pa smo izvještavali o aktuelnoj temi, kao i o svakoj drugoj. Jedino se naša vrsta izvještavanja razlikuje, mi to radimo crtežima”, kaže Charbonnier. 

• Jeste li pokušavali izazvati neku određenu reakciju?

“Ništa više nego obično. Već 10 godina radim u ovim novinama. Već 20 godina smo mi, navodno, provokativni o mnogim temama. Međutim, svaki put kad imamo posla s radikalnim islamom, imamo problem i ozlojeđene ili divlje reakcije.”

• Jeste li ovaj put dobili neke reakcije?

“Jedine reakcije su došle od francuskih političara, muslimanskih i kršćanskih vođa. Svi oni su manje ili više osudili djela lista Charlie Hebdo. Što se tiče muslimana, to smatram sasvim normalnim. Mi ovo ne radimo da zadovoljimo vjernike i nadam se da vjernici neće kupiti novine, kako bi sebi naudili. To bi bila šteta. Ono što me iznenađuje je reakcija francuskih vlasti. Kažu da smo bili neodgovorni, da je ovo beskorisna provokacija. Mi smo zemlja u kojoj vlada zakon, mi poštujemo francuski zakon. Francuski zakon je jedina granica i njega moramo poštivati. Nismo prekršili francuski zakon. Imamo pravo koristiti svoju slobodu na način na koji je mi razumijemo.”

• Znate li zašto je vaša internetska stranica prestala raditi?

“Da. Na početku sam mislio da se radilo o previše posjeta stranici. U stvari je stranica hakirana. Radilo se o hakerskom napadu.”

Izvor: Al Jazeera