Hapšenje zbog prijetnji francuskom listu

Karikaturisti dodijeljena policijska zaštita otkad je na ured Charlie Hebdoa u novembru bačena zapaljiva bomba (Reuters)

Francuska policija privela je u četvrtak mladića na jugu zemlje pod sumnjom da je planirao osvetnički napad na osoblje satiričnog lista Charlie Hebdo  koji je objavio uvredljive karikature poslanika Muhammeda.

U gradu Toulonu ispitan je 18-godišnji mladić koji je u poruci na društvenoj mreži Facebook zaprijetio da će “zaklati sve koje nađe u uredima časopisa Charlie Hebdo”, doznaje se iz sudskih izvora.

Ranije u četvrtak, Sirijsko udruženje za slobodu u Parizu je podnijelo prijavu protiv francuskog satiričnog magazina zbog “podsticanja mržnje” povodom objavljivanja uvredljivih karikatura poslanika Muhammeda.

Tužilaštvo u Parizu odlučit će da li će podići tužbu protiv sedmičnog lista.

Francuska se u četvrtak pripremila za proteste, a za petak je planirala zatvaranje ambasada, konzulata, centara za kulturu i škola u pojedinim svjetskim gradovima.

‘Izazivanje diskriminacije’

Sirijsko udruženje za slobodu registriralo se u Francuskoj ranije ove godine, ali je malo poznato među sirijskim iseljenicima.

Charlie Hebdo je u prijavi optužen da je “dolio ulje na vatru objavljivanjem karikatura protiv poslanika Muhammeda”.

U prijavi se govori o jednoj karikaturi, iako je u novom izdanju magazina štampano nekoliko crteža.

Magazinu se stavlja na teret da “javno izaziva diskriminaciju, mržnju ili nasilje etničke, rasne ili vjerske vrste”.

Francuski zvaničnici i predstavnici muslimanske zajednice sastali su se u Parizu pokušavajući ublažiti tenzije povodom objavljivanja karikatura.

Renald Luzier, jedan od karikaturista Charlie Hebdoa, izjavio je da cilj publikacije crteža nije bio izazivanje nasilja.

On je rekao da je magazin radio ono što obično radi kada prati događaje u svijetu i da je u ovom slučaju reagirao na demonstracije protiv kontroverznog videa “Nevinost muslimana”.

“To su samo crteži na malim papirima, mi nismo u križarskom pohodu”, rekao je Luzier i dodao da mu je dodijeljena policijska zaštita otkad je na ured Charlie Hebdoa u novembru bačena zapaljiva bomba, nakon izdanja u kojem je  poslanik Muhammed opisan kao “gostujući urednik”.

Zabranjen protest

Francuska policija zabranila je u četvrtak održavanje protesta muslimana ispred Velike džamije u Parizu, javljaju francuski mediji.

Jedna osoba je podnijela zvanični zahtjev gradskoj policiji za održavanje protesta ispred glavne džamije u Parizu u subotu, ali je zahtjev odbijen u skladu s ranijom izjavom francuskog ministra unutrašnjih poslova Manuela Vallsa.

Francuski ministar izjavio je da će biti zabranjeni svi protesti, poslije demonstracija održanih u nedjelju u blizini Američke ambasade u Parizu povodom antimuslimanskog videa u američkoj produkciji.

Agencije su javile da se, prije četiri dana, blizu 80 muslimana okupilo ispred Ambasade i da su oni ubrzo rastjerani, jer protest nije bio prijavljen, a da su učesnici demonstracija privedeni kako bi bio provjeren njihov identitet.

AFP navodi da se francuska Vlada suočava s dilemom kako da upravlja gnjevom u zemlji gdje žive blizu četiri miliona muslimana, pošto su se dodatni primjerci magazina Charlie Hebdo u četvrtak pojavili na trafikama.

Uobičajeni tiraž magazina od 75.000 primjeraka prodat je u srijedu u prvih nekoliko sati od pojavljivanja na trafikama.

Izvor: Agencije