Glumica u antiislamskom videu tuži reditelja

Garcia je jedna od troje glumaca iz videa koji su izašli sa sličnim optužbama (Al Jazeera)

Američka glumica koja je igrala u kontroverznom antiislamskom videu Nevinost muslimana tužila je reditelja i YouTube.

U tužbi podnesenoj na sudu u Californiji u srijedu, Cindy Lee Garcia navodi prevaru, klevetu i namjerno nanošenje emocionalne boli.

Ona tuži Nakoula Basseleyja Nakoula, 55-godišnjeg Egipćanina, kopta i osuđenog prevaranta na uvjetnoj slobodi, a koji živi u Los Angelesu. On je priznao da je radio na ovom videu.

‘O drevnim Egipćanima’

Američki mediji su pisali da je Nakoula pisao i režirao ovaj video, koristeći pseudonim Sam Bacile, prije nego što je identificiran.

“Gospodin Bacile je njoj predstavio da je riječ o avanturističkom filmu o drevnim Egipćanima”, kaže se u tužbi.

On je u petak ispitan u policiji, prije nego se s porodicom sakrio.

Garcia je jedna od troje glumaca iz videa koji su izašli sa sličnim optužbama, od kako je eksplozija nasilja pogodila zemlje s većinskim muslimanskim stanovništvom na Bliskom istoku, Africi i Aziji protekle sedmice.

Navodeći prijetnje smrću, Garcijin advokat je zahtijevao od Suda da naredi web stranici YouTube, u vlasništvu Googlea, da ukloni video.

“Ona je subjekt ozbiljnih prijetnji smrću i u strahu je za svoj život, kao i za život onih koji su u bilo kakvoj relaciji s njim”, navodi se.

U tužbi se dalje navodi da Garciji više nije dozvoljeno da viđa svoju unučad nakon što je video objavljen.

Glumica o reditelju

Šef dobrotvornog udruženja Media for Christ, koja se identificirala kao produkcijska kuća koja stoji iza filma, objavio je u utorak, također, da je prevaren od strane producenta.

On je kazao kako mu je rečeno da će film biti o “progonu kršćana”.

Druga glumica kazala je u ponedjeljak za američku TV kuću CNN da se prijavila za projekat – prvobitno nazvan Ratnici pustinje s centralnim likom nazvanim George – kao odgovor na casting poziv na web stranici Craigslist.

Lily Dionne, koja je tek došla u Hollywood da nastavi glumačku karijeru, kaže da je Nakoula na setu imao potpunu kontrolu nad projektom.

“On je imao viziju… želio je stvari na određeni način”, rekla je ona. “Znao je šta čini. Sve nas je izigrao.”

Ona je, također, kazala: “Pitali smo se o čemu je sve to. Oni su stalno govorili ‘George’. Kao, ovo je Bliski istok prije 2.000 godina. Ko je ‘George’?”

‘Specifične riječi’

Kasnije, kada je projekt bio u postprodukciji, Dionne i ostali glumci su pozvani da snime “specifične riječi, kao što je Muhammed, naprimjer. Bili su izolirani. Nisu bili u kontekstu.”

Druga glumica, Anna Gurji, objasnila je kako je ona imala audiciju prošle godine za sporednu ulogu u onome što je nazvala “nisko-budžetnim filmom o kometi koja pada u pustinju i drevnim plemenima koje se bore u vezi s tim…”

“Godinu dana kasnije film je sihroniziran [bez dozvole glumaca], replike su drastično izmijenjene, a film je postao antiislamski”, kazala je.

“Čak su i imena likova promijenjena. A lik koji je bio George je postao Muhammed”, dodala je ona u pismu britanskom piscu Neilu Gaimanu, koji je to objavio na svom blogu.

Više od 30 ljudi je ubijeno u napadima i nasilnim protestima koje je potaknuo video Nevinost muslimana.

Izvor: Agencije