Češka uvela hitnu zabranu izvoza alkohola

Češki premijer rekao da se EU pripremala za uvođenje zabrane ukoliko češka Vlada sama ne reagira (AFP)

Češki premijer Petr Necas rekao je da je Vlada uvela hitnu zabranu izvoza svih alkoholnih pića nakon što su 23 osobe preminule od trovanja metilalkoholom, prenijele su agencije.

Necas je istakao da je nova zabrana izvoza, koja obuhvata sva alkoholna pića sa više od 20 posto alkohola, ali ne i pivo, uslijedila nakon pojave informacije da se EU priprema da u petak uvede zabranu ukoliko češka Vlada sama ne reagira.

“Vlada je došla do zaključka da će po Češku biti bolje da ima zabranu i da je kasnije sama ukine”, rekao je Necas na konferenciji za novinare nakon vanredne sjednice Vlade.

Češke vlasti su se do sada protivile uvođenju zabrane na izvoz, ističući da su alkoholna pića većih proizvođača sigurna.

Istraga policije

Češka je krajem prošle sedmice zabranila prodaju svih žestokih pića u prodavnicama i kafićima nakon pojave trovanja, za koje se vjeruje da je od alkoholnog pića kućne izrade.

Vlada planira da od sredine naredne sedmice postepeno otvara domaće tržište uz upotrebu novih akciznih markica i potvrda o porijeklu pića.

Slovačka i Poljska su već uvele zabrane uvoza iz Češke.

Policija je nakon niza pretresa u proteklih nekoliko dana optužila 30 osoba za prekršaje povezane za nelegalno alkoholno piće, ali još nije pronađeno porijeklo smrtonosnog alkohola.

Istražioci sumnjaju da je metanol pomiješan sa nelegalnim pićem napravljenim od industrijskog alkohola i da je to prodavano pod oznakom votke, ruma ili nekih voćnih destilata.

Izvor: Agencije