Australija: Nema referenduma o Aboridžanima

Od blizu 22 miliona Australaca, skoro 470.000 su Aboridžani (EPA)

Australija je u četvrtak odustala od nacionalnog referenduma koji je obećala prije dvije godine kako bi u Ustav zemlje unijela odredbu o priznavanju Aboridžana, jer nema podršku javnog mnijenja.

Ministrica za pitanja Aboridžana Jenny Macklin je kazala da je ovaj projekt, koji je s velikom pompom najavila premijerka Julia Gillard u novembru 2010. godine, odbijen.

“Razumijem da su ljudi razočarani. I ja sam razočarana”, izjavila je Macklin.

“Svi bismo voljeli da priznavanje Aboridžana uđe u Ustav što prije, ali niko ne želi da referendum ne uspije, a to naročito ne žele australski Aboridžani”, dodala je ona.

Čekajući eventualni referendum o Aboridžanima, Vlada će usvojiti zakon o priznavanju, koji će voditi računa o preporukama grupe stručnjaka koji su radili na pripremi referenduma.

Kažnjavani, oboljeli, nezaposleni

Ovaj zakon će priznati domorodačke narode, Aboridžane i narode iz moreuza Torres, kao prve stanovnike Australije, te neophodnost da se unaprijedi blagostanje stanovništva.

Od blizu 22 miliona Australaca skoro 470.000 su Aboridžani.

Postotak kažnjavanja, nezaposlenosti i teških oboljenja kod Aboridžana je veći nego kod ostalih Australaca, a njihov prosječni životni vijek manji je za 11,5 godina kod muškaraca i 9,7 godina kod žena.

U februaru 2008. godine laburistički premijer Kevin Rudd izvinio se Aboridžanima, prvim stanovnicima zemlje, za nepravde koje su podnijeli tokom dva stoljeća, u historijskom govoru koji je održao pred Parlamentom.

Izvor: Agencije