Ashton užasnuta mučenjem u Gruziji

Predsjednik imenovao državnog ombudsmana za ljudska prava na mjesto ministra zatvorskih ustanova (EPA)

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton izrazila je “užasnutost” torturom i silovanjem zatvorenika u Gruziji.

“Visoka predstavnica je užasnuta šokantnim snimcima zlostavljanja zatvorenika u kaznenoj ustanovi Gldani. Ona podsjeća na to da sve zemlje imaju obavezu poštovati bezuslovne zabrane svake vrste torture ili lošeg postupanja”, ističe se u saopćenju njenog kabineta.

U saopćenju se navodi da je Vlada preuzela preliminarne korake da riješi ovo pitanje i naglašava se da je od vitalnog značaja da ovaj i drugi incidenti budu istraženi i da se odgovorni suoče sa pravdom.

Stranka gruzijskog predsjednika Mihaila Sakašvilija suočava se sa velikim izazovima pred parlamentarne izbore prvog oktobra, budući da je opozicijski blok koji vodi tajkun Bidzina Ivanishvili obećao da će svrgnuti Vladu.

Nova imenovanja

Gruzijska ministrica zatvorskih ustanova podnijela je u srijedu ostavku, nakon što su objavljeni videosnimci mučenja zatvorenika u zatvoru u Tbilisiju, glavnom gradu ove bivše sovjetske republike na Južnom Kavkazu.

“Ono što se događalo u zatvoru broj 8 je užasno. Podnijela sam ostavku premijeru”, izjavila je Hatuna Kalmahelidze za televiziju.

Sakašvili je u četvrtak na njeno mjesto imenovao državnog ombudsmana za ljudska prava, a u zatvorima je angažirao policajce umjesto zatvorskih čuvara.

U Gruziji se nastavljaju protesti nakon objavljivanja videosnimaka mučenja i zatvorenika osuđenika, koji je pušten u javnost nekoliko dana pred parlamentarne izbore.

Na jednom od snimaka prikazan je uplakan polugoli zatvorenik u zatvoru u Tbilisiju kako moli za milost prije nego što je, kako se čini, silovan palicom, dok ga ostali čuvari brutalno udaraju.

Gruzijska Vlada je saopćila da je 15 policijskih oficira osumnjičenih za mučenje zatvorenika u ovom zatvoru već uhapšeno, naglasivši da se radi o zločinu “s predumišljajem”.

“Ovi oficiri su se ponašali na nehuman način sa zatvorenicima i snimali videe prema unaprijed pripremljenom scenariju”, saopćilo je gruzijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Izvor: Agencije