Obama ove sedmice kreće u kampanju

Obama: Po drugi mandat kreće zvanično sa konvencije iz Charlotte u Sjevernoj Karolini (AFP)

Američki predsjednik Barak Obama krenut će zvanično u predizbornu kampanju sa konvencije demokrata koja će ove sedmice biti održana u gradu Charlotte u Sjevernoj Karolini.

Demokrate su najavile da će centralne teme konvencije biti ekonomske, kao i reforma zdravstvene zaštite, prenose agencije.

Obama ima pred sobom izazov da odgovori na tvrdnje koje je njegov protivkandidat republikanac Mitt Romney iznio prije nekoliko dana na konvenciji u Tampi na Floridi kada je rekao da je Obama razočarao birače i nije ispunio obećanja iz 2008. godine. 

Znatan utjecaj

Kako navodi agencija AP, stiče se utisak da je Romney dobio poene nakon trodnevnog skupa u Tampi tokom kojeg su prodefilovali mnogobrojni govornici koji su osudili Obamu i njegovo vođenje ekonomije.

Glavni zadatak Obame tokom njegovog ključnog govora na skupu u Charlotteu u četvrtak bit će, stoga, da pobije ove tvrdnje i kritike.

Prema najnovijim anketama pravljenim uoči republikanske konvencije u Tampi, Obama ipak ima malu prednost u odnosu na Romneya. 

Stranačke konvencije, kako govore dosadašnja iskustva, mogu znatno uticati na birače i promijeniti njihova opredjeljenja, pa će to Obama pokušati iskoristiti.

Predsjednički izbori se u SAD-u održavaju 6. novembra. 

Izvor: Agencije