Ekonomski šefovi EU pred Parlamentom Evrope

Draghi će se pojaviti pred Parlamentom tri dana prije željno iščekivanog sastanka zakonodavaca ECB-a (AP)
Draghi će se pojaviti pred Parlamentom tri dana prije željno iščekivanog sastanka zakonodavaca ECB-a (AP)

Predsjednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi, šef Eurogrupe Jean-Claude Juncker i evropski komesar za ekonomska i monetarna pitanja Olli Rehn govorit će u ponedeljak u Evropskom parlamentu, saopćila je ta institucija.

Trojica lidera, zajedno sa komesarom EU-a za unutrašnje tržište Michel Barnierom, odgovarat će na pitanja ekonomskog komiteta Parlamenta, prenijela je agencija AFP.

Draghi će se pojaviti pred Parlamentom tri dana prije željno iščekivanog sastanka zakonodavaca ECB-a, za koji se očekuje da će pružiti više detalja o tome kada bi banka mogla intervenisati na tržištima obveznica da pomogne prezaduženim zemljama eurozone.

O ulozi regulatora

Zbog tenzija u monetarnoj uniji u vezi s takvom intervencijom, Draghi je za njemački nedjeljnik Zeit rekao da “treba imati na umu da će ispunjavanje zadataka ponekad zahtjevati mjere koje idu dalje od standardnih mjera monetarne politike”.

Barnier bi mogao iznijeti najnovija mišljenja o bankarskom nadzoru na nivou EU-a i eurozone. Ključna stavka debate o bankarskoj superviziji je da li ulogu regulatora treba dodijeliti Evropskoj centralnoj banci sa sjedištem u Frankfurtu ili Evropskoj bankarskoj agenciji, čije je sjedište u Londonu.

Izvor iz EU-a, koji je želio ostati anoniman, naveo je da mora biti pronađen dobar kompromis da se izbjegne insistiranje Londona na opciji neučestvovanja u sporazumu.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO