Bled: Strateški forum o krizi u eurozoni

Na Bledu je u nedjelju počeo dvodnevni međunarodni Strateški forum, sedmi po redu, koji će se, između ostalog, baviti rješavanjem krize u eurozoni, kao i ulogom koju Evropa treba da ima u svijetu.

Na forumu u organizaciji slovenačkog Ministarstva spoljnih poslova i Centra za evropsku perspektivu sa sjedištem u Sloveniji, učestvuje oko 300 zvaničnika, među kojima dva premijera i devet ministara inostranih poslova.

Panel diskusija

Prema programu, skup počinje biznis forumom, koji će biti praćen panel diskusijom posvećenoj ulozi koju Evropa treba da usvoji u novom, multipolarnom svijetu, gdje su se centri moći i odlučivanja proširili na “nove zemlje i igrače”, navodi slovenačka agencija STA. 

Generalni sekretar Organizacije za ekonomsku bezbjednost i saradnju (OECD) Anhel Guria izjavio je da će eurozona ostati stabilna uprkos trenutnoj krizi, uz ocjenu da bi Evropska centralna banka trebalo da učini više na obuzdavanju krize, jer postojeći finansijski instrumenti nisu dovoljni.

“Vjerujem da niko (nijedna država članica Evropske unije) neće da napusti eurozonu”, ocijenio je generalni sekretar OECD-a mada je primijetio da je sistem doveden u pitanje i da bi  Evropska centralna banka morala da uradi više na obuzdavanju krize, prenijela je agencija Reuters.

Neograničen otkup

Ova banka bi trebalo da počne s programom neograničenog otkupa duga “što prije to bolje”, predložio je Guria na konferenciji za novinare na Bledu.

Premijeri, ministri inostranih poslova, predstavnici vodećih međunarodnih organizacija i drugi visoki zvaničnici će, debatovati u preostalih pet panela o vremenu poslije krize, arapskoj revoluciji, potencijalnoj ulozi Kine u rješavanju krize u Evropi, Afganistanu poslije 2014. i izazovima Evropske unije u Jugoistočnoj Evropi.

Izvor: Al Jazeera i agencije