Zetas organizator bjekstva iz zatvora

Iz meksičkog zatvora Piedras Negras pobjegao je 131 zatvorenik (EPA)

Za organiziranje bjekstva više od 130 zatvorenika meksičke vlasti su u srijedu osumnjičile narko-kartel Zetas, koji time nastoji popuniti svoje redove, nakon pretrpljenih gubitaka od rivalskog klana.

Zatvorenici koji su ostali rekli su da su pripadnici klana Zetas organizirali bjekstvo u utorak i da su neki zatvorenici koji nisu u klanu bili primorani pobjeći, prenosi AP.

Iz meksičkog zatvora Piedras Negras pobjegao je 131 zatvorenik kroz tunel koji su zatvorenici iskopali u stolarskoj radionici.

Piedras Negras graniči s američkim gradom Eagle Passom, te je o bjekstvu odmah obaviještena i američka vlast, koja je podigla na viši nivo budnost na graničnom prijelazu.

Tunel kroz koji su zatvorenici pobjegli bio je 2,90 metara dubok, 1,20 metara širok i sedam metara dugačak.

Dvojica bjegunaca uhvaćena

Kasno u noći s utorka na srijedu dvojica zatvorenika su uhvaćena, pošto su pucali na policiju.

Oni su bili u terenskom vozilu otprilike 60 kilometara udaljeni od zatvora.

Predsjednik Felipe Calderon u utorak je na svom twitter nalogu napisao da je bjekstvo iz zatvora “za žaljenje” i da “ranjivost državnih institucija za očuvanje reda mora biti otklonjena”.

U Meksiku je od 2010. godine bilo više slučajeva masovnog bjekstva, a najveće se dogodilo u decembru 2010. godine, kada je 141 zatvorenik pobjegao iz zatvora Nuevo Laredo, na sjeveroistoku zemlje.

Meksički zatvori su poprište čestih pobuna i nasilja, u kojima je u prošloj godini 171 osoba izgubila život.

Izvor: Agencije