Ostavka ministrice zbog mučenja zatvorenika

Tbilisi: Skandal je izbio dvije sedmice prije općih izbora u Gruziji zakazanih za 1. oktobar (Wikipedia)

Gruzijska ministrica zatvorskih vlasti podnijela je u srijedu ostavku, nakon što su objavljeni videosnimci mučenja zatvorenika u zatvoru u Tbilisiju, glavnom gradu ove bivše sovjetske republike na Južnom Kavkazu.

“Ono što se događalo u zatvoru broj 8 je užasno. Podnijela sam ostavku premijeru”, izjavila je Hatuna Kalmahelidze za televiziju.

Televizija gruzijske opozicije TV9 objavila je u utorak navečer video na kojem se vidi jedan zatvorenik u zatvoru broj 8 u Tbilisiju napola gol, kako plače i traži milost prije nego što su ga počeli udarati štapom.

Gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili izjavio je u srijedu da Gruzija “neće tolerirati takvo ponašanje ni u zatvoru ni drugdje”.

Uhapšeno 15 oficira

Gruzijska Vlada je saopćila da je 15 policijskih oficira osumnjičenih za mučenje zatvorenika u ovom zatvoru već uhapšeno, naglasivši da se radi o zločinu “s predumišljajem”.

“Ovi oficiri “su se ponašali na nehuman način sa zatvorenicima i snimali videe prema unaprijed pripremljenom scenariju”, saopćilo je gruzijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Blizu 300 osoba je u srijedu protestiralo u Tbilisiju protiv mučenja u zatvoru.

Skandal je izbio dvije sedmice prije općih izbora u Gruziji zakazanih za 1. oktobar.

Stranka na vlasti predsjednika Saakašvilija suočava se trenutno s najtežom izbornom kampanjom od kako je došla na vlast, zahvaljujući “Revoluciji ruža” 2003. godine i s jakom opozicijom, koju predvodi milijarder Bidzina Ivanišvili.

Izvor: Agencije