Smrtonosni napad u bazi NATO-a u Afganistanu

Četiri vojnika NATO-a i afganistanski policajac ubijeni su u nedjelju u Afganistanu, u jednom od tzv. napada iznutra koji predstavljaju sve veći problem savezničkim snagama u toj zemlji.

Četiri američka vojnika ubijena su u napadu osoba koje su nosile uniformu afganistanske nacionalne policije u južnoj pokrajini Zabolu, objavio je izvor iz NATO-a.

Dan prije, afganistanski policajac ubio je dvojicu britanskih vojnika u Helmandu, snažnom talibanskom uporištu.

Otežani odnosi

Ove je godine 51 strani vojnik ubijen u Afganistanu u napadima iznutra, što znatno otežava odnose i povjerenje između savezničkih i afganistanskih snaga sigurnosti, koje bi trebale potpuno preuzeti sigurnost nad zemljom do kraja 2014. godine, prenose agencije.

Dramatičan porast napada iznutra doveo je do zaustavljanja regrutiranja u afganistansku vojsku i policiju.

U većini napada, napadači ili poginu ili pobjegnu te se motiv za incidente nikada ne otkrije do kraja iako je formiran specijalni tim za istragu svakog napada.

Najmanje pet afganistanskih policajaca napustilo je bazu nakon napada, koji se desio u glavnom štabu distrikta, izvještava Al Jazeerin novinar iz Kabula Bernard Smith. Nije jasno da li su među poginulim policajcima neki i od napadača, kazao je Smith.

Jamie Graybeal, glasnogovnrik ISAF-a, kaže da prvi izvještaji govore da su najmanje dva strana vojnika ranjena.

ISAF je objavio da se vodi istraga o napadu.

Četvorica vojnika koja su ubijena i dvojica koja su ranjena članovi su američkih specijalnih snaga, kažu neki izvještaji, javio je Smith.

Sličnih napada poput ovoga u ovoj godini je bilo trideset. Meta su većinom bili američki vojnici.

Afganistanski ministar odbrane kazao je ranije ovog mjeseca da su uhapsili stotine afganistanskih vojnika pod sumnjom da su povezani s talibanima ili da se bore protiv države.

Afganistanski i NATO zvaničnici su, međutim, kazali da 75 posto napada nisu povezani s talibanima, već uglavnom rezultat nerazumijevanja kulturnih razlika između Afganistanaca i njihovih zapadnih saveznika.

U subotu, talibani su preuzeli odgovornost za napad u južnom Afganistanu u kojem su ubijena dva američka vojnika i još nekolicina ranjena u petak.

Šest američkih borbenih aviona uništeni su tokom napada na bazu Camp Bastion u Helmand provinciji, kazao je glasnogovornik NATO-a Hagen Messer.

Tri koalicione baze su također uništene, te šest avio-hangara, kazali su zvaničnici NATO-a.

U izjavi se kaže da je napad bio „dobro koordiniran“ i da ga je izvelo 15 boraca, koji su bili organizirani u tri tima.

“Pobunjenici su izgledali dobro opremljeni, obučeni i uvježbani,” a ciljali su borbene avione i helikoptere parkirane uz pistu, naveo je ISAF u saopćenju objavljenom gotovo 36 sati nakon što je napad počeo.

Talibani su kazali da je napad na Camp Bastion, britansku avio-bazu, odgovor na antiislamski video koji je isprovocirao val protesta, izvještava Al Jazeerin dopisnik iz Kabula Bernard Smith.

Ova baza je u sujedstvu kampa Leatherneck, glavne baze američkim marincima u Helmandu.

Princ bio meta

Zvaničnik u Washingtonu, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, kazao je da su dvoje nastradalih u petak američki državljani, dok je drugi zvaničnik napad opisao kao „kompleksan“, u smislu da je koordiniran i izveden pomoću nekoliko različitih vrsta oružja.

Napad, u kojem je korišteno ručno oružje, te minobacači, počeo je oko ponoći po lokalnom vremenu, kazao je poručnik Bob Barko iz ISAF-a agenciji AFP.

Britanski princ Harry (27) je bio angažiran kao pilot helikoptera u bazi Camp Bastion.

Prema našem dopisniku Smithu, talibani su također potvrdili da im je princ bio meta u napadu u petak.

Talibanski borci su prijetili da će ga ubiti, ranije ove sedmice, kada su najavili da imaju „veliki plan“ da napadnu trećeg u redu za nasljednika britanske krune.

Izvor: Al Jazeera i agencije