NATO ograničava operacije u Afganistanu

Obuka mjesnih snaga bila jedno od glavnih načela strategije NATO-a za rješenje sukoba (AFP)

NATO je u utorak odlučio ograničiti zajedničke operacije s afganistanskim snagama pošto je od početka godine 51 njegov vojnik ubijen u napadima domaćih policajaca i vojnika, njegovih saveznika koji bi nakon povlačenja međunarodnih snaga 2014. trebali osigurati sigurnost u zemlji.

Ova odluka znači neuspjeh za NATO-ove snage u Afganistanu (ISAF), koji je za njih neugodniji zato što je obuka mjesnih snaga bila jedno od glavnih načela njihove strategije za rješenje sukoba kojem se ne nazire izlaz jedanaest godina nakon njihova dolaska u tu zemlju.

Crni vikend

Odluka je donesena nakon crnog vikenda za koaliciju, koja je izgubila šest svojih vojnika (dva Britanca i četiri Amerikanca) u napadima ljudi u odori afganistanske vojske.

Uz to, talibanski pobunjenici uništili su šest njezinih borbenih aviona te oštetili dvije letjelice i šest hangara u napadu na bazu na jugu zemlje, u kojoj je stacioniran i princ Harry.

U tim je napadima pričinjena materijalna šteta rijetko viđena od početka sukoba.

Ubuduće će svaku zajedničku operaciju sa smanjenim jedinicama “pojedinačno odobravati područna zapovjedništva”, piše u saopćenju ISAF-a.

“Odluka je donesena na preporuku afganistanskih čelnika i u dogovoru s njima”, rekao je neimenovani američki časnik u elektroničkoj poruci iz Washingtona, ocijenivši da će “uzrokovati promjenu načina djelovanja ISAF-a (na terenu) u ovom trenutku porasta napetosti.”

Panetta ‘zabrinut’

Američki ministar obrane Leon Panetta koji boravi u posjeti Kini priznao je da je “zabrinut” zbog porasta “napada iznutra” i zbog njihova utjecaja na moral vojnika, ocijenivši ipak da je glavni zapovjednik ISAF-a, general John Allen donio ispravne odluke kako bi ih spriječio.

Uz to je kazao da one neće utjecati na zadaću povlačenja preostalih 113.000 vojnika ISAF-a do kraja 2014.

Ova NATO-ova odluka dolazi u času kada Afganistan, kao i mnoge muslimanske zemlje, potresaju nasilni protesti protiv antiislamskog videa koji je urađen u SAD-u. 

Izvor: Agencije