Počela najveća vojna vježba u Zaljevu

Posebne vježbe bit će održane u Crvenom moru, Adenskom i Omanskom zaljevu (AP)

Brodovi iz više od 30 zemalja, među kojima Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Japana, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), učestvuju u velikim pomorskim manevrima koji su počeli u Perzijskom zaljevu.

Američka vojska je saopćila da je to najveća međunarodna pomorska vježba ikada održana na Bliskom istoku, a održava se u trenutku porasta tenzija zbog spornog iranskog nuklearnog programa, prenosi Reuters.

Teheran je zaprijetio da će blokirati Hormuški moreuz, kroz koji prolazi 40 posto svjetskog snabdijevanja naftom, te da će gađati američke vojne baze u regiji ukoliko bude napadnut.

Zapadne zemlje tvrde da je cilj iranskog nuklearnog programa proizvodnja nuklearnog oružja, dok Teheran tvrdi da on postoji isključivo u mirnodopske svrhe.

Metode otkrivanja mina

Centralna komanda američkih pomorskih snaga saopćila je da u vježbi učestvuju brodovi i zvaničnici iz 30 zemalja sa šest kontinenata.

Na ovim manevrima uvježbavaju se metode otkrivanja i neutraliziranja mina.

Prema scenariju, Zaljev je navodno minirala hipotetička teroristička organizacija.

Posebne vježbe bit će održane u Crvenom moru, Adenskom i Omanskom zaljevu.

“Ova vježba je u vezi s minama i međunarodnim naporima da se one uklone”, rekao je komandant Centralne komande John Miller.

Vojni manevri pod nazivom “Incmeh” u vodama Perzijskog zaljeva trajat će 12 dana.

Izvor: Agencije